OMS: "Ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca"

Dată publicare: 12-03-2021 15:07
Dată actualizare: 12-03-2021 15:31


coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că "nu există vreun motiv pentru a nu utiliza" vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.

"Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, nu există vreun motiv de a nu-l utiliza", a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei, potrivit Agerpres.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul "precauţiei". Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.

Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor "cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca".

Austria anunţase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei asistente medicale de 49 de ani din cauza unor "grave tulburări de coagulare" la câteva zile după primirea vaccinului.

Ce au arătat studiile

 

Laboratorul anglo-suedez şi guvernul de la Londra au reacţionat joi pentru a apăra un vaccin "sigur" şi "eficace".

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

"Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete", a subliniat ea.

"Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza", a adăgat Margaret Harris.

De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că vaccinul poate fi folosit în continuare, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO