OMS a făcut apel către statele lumii să investească în sănătate: „Să ne dublăm eforturile pentru a ne pregăti de viitoarea”
OMS a făcut apel ca statele lumii să investească în sănătate pentru a opri viitoarele pandemii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut lumii să investească în sănătate şi prevenţie pentru a se pregăti de apariţia în viitor a altor pandemii, în loc să alerge după finanţări aşa cum este cazul din prezent în faţa noului coronavirus, scrie AFP.
"În timp ce facem eforturi să răspundem la pandemia de Covid-19, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne pregăti de viitoarea", a estimat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu putem continua să căutăm fonduri în timp ce ne panicăm", a adăugat el de la Geneva, în momentul în care OMS, ONG-urile şi statele iniţiază acţiuni de strângere de fonduri necesare pentru cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuirea unui vaccin, a tratamentelor şi a testelor pentru a opri pandemia, transmite News.ro.
În acest scop, un teledon mondial organizat luni la Bruxelles de Comisia Europeană, cu participarea Rusiei şi a Indiei, dar şi a Statelor Unite, a permis strângerea sumei de 7,4 miliarde de dolari.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a estimat că va fi nevoie de o sumă de "cinci ori mai mare" pentru a dezvolta şi distribui vaccinul.
Lumea cheltuie în fiecare an 7.000 de miliarde de dolari în sănătate, adică aproape 10% din PIB-ul mondial, şi totuşi mai mult de cinci miliarde de persoane nu vor avea acces la servicii de sănătate de bază în 2030, şi anume accesul la cadrele medicale, la medicamente esenţiale şi la apă curentă în spitale, potrivit directorului OMS.
"Aceste abateri nu numai că dăunează sănătăţii oamenilor, familiilor şi comunităţilor, dar ele pun în pericol securitatea mondială şi dezvoltarea economică", a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, insistând pe construcţia indispensabilă a unei infrastructuri solide de îngrijire primară, cât mai apropiată oamenilor.
"A preveni nu este pur şi simplu mai bine decât a vindeca, este şi mai ieftin", a spus el.
Pandemia de Covid-19, care a cauzat moartea a 250.000 de morţi după apariţia la sfârşitul lui decembrie în China, "a scos la lumină importanţa unei construcţii robuste a sistemului de sănătate naţional şi local ca fundaţie a securităţii sanitare mondiale", potrivit şefului agenţiei sanitare a ONU.
"Dacă am învăţat ceva din Covid-19, este faptul că a investi în sănătate astăzi va salva vieţi mâine. Istoria ne va judeca nu doar prin prisma capacităţii de a depăşi această pandemie, ci şi prin lecţiile învăţate şi acţiunile pe care le vom întreprinde", a avertizat el.
Dacă pandemia se retrage în Europa de Vest, ea continuă să se răspândească în numeroase regiuni din lume, în special acolo unde sistemul de sănătate este mai defectuos, inexistent, a amintit Tedros, menţionând în special Africa, Asia de Sud-Est şi Mediterana Orientală.