Avertismentul profesorului Rafila despre Remdesivir: "N-aş spune că e un tratament minune"
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, recomandă oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în Statele Unite ca terapie pentru Covid-19.
„Eu sunt convins că deja se găseşte pe internet. Dar nu se găseşte de fapt medicamentul, se găseşte un nume şi un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă şi nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul Rafila la Digi24, potrivit News.ro.
El a relatat că au existat probleme cu persoane care au luat cantităţi mari de hidroxiclorochină preventiv - şi în România, şi în alte ţări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”S-a mai întâmplat şi în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecţii parazitare şi ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenţia profesorul Rafila.
De altfel, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este destul de rezervat în privinţa eficienţei acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informaţiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii şi, spune profesorul, trebuie luat în calcul şi factorul politic şi economic care apare în recomandarea acestei terapii.
Cât de eficient este Remdesivir împotriva COVID-19
„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgenţă de agenţia americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numeşte enzima respectivă, şi acţionează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecţiei cu virusul Ebola. A mai fost utilizat şi în alte infecţii produse de alte tipuri de coronavirus şi acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecţia cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Digi24.
„N-aş spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea aşteaptă un medicament care să rezolve problema pacienţilor cu forme grave şi aşteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de aşteptare”, a punctat profesorul Rafila, adăugând că e bine că avem un medicament, că există un astfel de tratament care a dat rezultate şi care, în opinia sa, chiar dacă a fost autorizat în SUA, va continua să fie testat.
Remdesivir, autorizat ca tratament pentru COVID-19 în SUA
Acum 2 zile, agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acordat companiei de bio-farmaceutice Gilead Sciences autorizaţia de utilizare a medicamentului său antiviral experimental Remdesivir, remediu ce scurtează durata de refacere a pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP şi Reuters.
“Sunt bucuros să anunţ că Gilead a obţinut din partea FDA autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă pentru remdesivir”, a declarat preşedintele american Donald Trump vineri la Casa Albă.
În cadrul unei întâlniri în Biroul Oval cu preşedintele SUA, directorul executiv al companiei, Daniel O’Day, a calificat decizia drept un prim pas important şi a anunţat că Gilead Sciences donează 1.5 milioane de fiole pentru a ajuta pacienţii. Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că cele 1.5 milioane de fiole vor începe să fie distribuite în spitale luni.
Sursa: News.ro
Etichete: SUA, coronavirus, alexandru rafila, medicamente, teste, tratamente, remdesivir, leac,
Dată publicare:
03-05-2020 08:40