Oferta propusă de Trump Canadei, în ziua în care canadienii își aleg Parlamentul și noul premier. Ce i-a îndemnat

Canadienii merg, luni (28 aprilie), la urne pentru alegerile lor federale, pe fondul tensiunilor cu SUA legate de politica tarifară a președintelui Donald Trump și de retorica privind vecinul nordic al SUA.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a îndemnat luni pe canadieni să aleagă un prim-ministru capabil să reducă impozitele, reiterând în același timp că vor exista „zero tarife sau impozite” dacă Canada va deveni „cel de-al 51-lea” stat.
"Gata cu linia trasată artificial cu mulți ani în urmă. Priviți cât de frumoasă ar fi această masă de pământ. Acces liber fără graniță. Toate aspectele pozitive fără niciun aspect negativ. A fost menit să fie! America nu mai poate subvenționa Canada cu sutele de miliarde de dolari pe an pe care le-am cheltuit în trecut. Nu are sens decât dacă Canada este un stat!", a susținut președintele american într-o postare pe rețeaua Truth Social.
Luni, în Canada vor avea loc alegeri federale anticipate, premierul în exercițiu Mark Carney și contracandidatul său din Partidul Conservator, Pierre Poilievre, fiind considerați cei mai probabili candidați la conducerea noului cabinet, notează agenția de presă Baha.
Îngrijorări în Canada, după revenirea lui Trump
Candidaţii canadieni şi-au aruncat, în weekend, în joc ultimele forţe în campania în vederea alegerilor legislative de luni, în urma unor ameninţări fără precedent ale preşedintelui american Donald Trump la adresa Canadei, relatează AFP.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Într-o Canadă îngrijorată şi destabilizată după întoarcerea republicanului Donald Trump la Casa Albă, liberalii premierului Mark Carney sunt creditaţi ca favoriţi în scrutinul de luni, iar o victorie ar marca o revenire spectaculoasă.
În urmă cu doar câteva luni, părea clară revenirea la putere a conservatorilor conduşi Pierre Poilievre, după zece ani la putere ai lui Justin Trudeau, însă atacurile preşedintelui american împotriva Canadei - prin lovituri de taxe vamale şi ameninţări cu anexarea - au schimbat situația din sondaje.
Mark Carney, un bancher central timp de 60 de ani, care nu a candidat niciodată, amintește constant că amenințarea americană la adresa Canadei este reală. „Ei vor resursele noastre, apa noastră. Americanii ne vor ţara”, a avertizat el.
El l-a atacat pe rivalul său conservator, în campanie, sâmbătă, în apropiere de Toronto, pe care l-a acuzat de faptul că „nu are niciun plan pentru ce să facă în acest moment crucial şi nici să-i ţină piept preşedintelui Trump sau să construiască o economie canadiană puternică”.
„Preşedintele Trump a fracturat economia mondială şi a trădat Canada”, a acuzat Mark Carney.
„Nu avem nevoie de haos, avem nevoie de calm. Nu avem nevoie de furie, avem nevoie de un adult”, a declarat el.
Liderul conservatorilor vrea să-i convingă pe alegătorii din acest stat membru G7, cea de a noua putere economică mondială, să le întoarcă spatele liberalilor şi promite să aducă o schimbare prin reducerea impozitelor şi cheltuielilor.
El a făcut campanie sâmbătă în provincia Columbia Britanică, pe Coasta de Vest, înaintea unei reuniuni, sâmbătă seara, la Ontario.
„Nu mai puteţi suporta încă patru ani ca aceştia”, le-a spsu el susţinătorilor săi. ”Mamelor singure ale căror frigidere, stomacuri şi conturi la bancă sunt goale şi care nu ştiu cum să-şi hrănească copii mâine, le spun păstraţi-vă speranţa: soseşte schimbarea”, a declarat el.
În acest context plin de anxietate, mulţi canadieni consideră acest scrutin drept istoric. Peste şapte milioane au votat deja anticipat în weekendul Paştelui, dintre cei 28,9 milioane de alegători chemaţi la urne.
Aceste alegeri „sunt clar mai importante şi diferite” faţă de altele, din cauza a ”tot ceea ce se petrece cu Statele Unite”, declară AFP Nathalie Tremblay.
„Cred că toată lumea se simte îngrijorată”, subliniază această locuitoare din Montréal, care speră să fie ales un ”Guverm puternic”.
Simon-Pierre Lépine este îngrijorat mai ales de „alţi zece ani de regres”, în cazul în care liberalii, aflaţi la putere din 2005, formează un nou Guvern.
„Cheltuielile (lor) prea mari şi proasta gestiune” au aruncat Canada „într-o gaură financiară”, consideră acest antreprenor în vârstă de 49 de ani, tot la Montréal.
Potrivit ultimelor sondaje, liberalii sunt creditaţi cu aproximativ 42,5% dintre intenţiile de vot, iar conservatorii cu 38,7%. Urmează Noul partid Democrat (NPD, stânga), cu 8,6%, Blocul Québécois (separatist), cu 6% şi Partidul Verde, creditat cu 2%.
Umbra lui Donald Trump asupra campaniei din Canada
Liberalii au „reuşit să-l impună pe Mark Carney drept omul potrivit pentru moment”, un moment în care trebuie înfruntate Statele Unite, notează un profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea McGill din Montréal, Daniel Béland.
În pofida unor eforturi ale unor partide din opoziţie ”de a schimba subiectul campaniei”, ele au eşuat, ”iar datele nu s-au schimbat cu adevărat”, adaugă el.
„Conservatorii sperau că aveau să existe mai multe dezbateri despre costul traiului şi alte mize în care au marcat puncte”, declară, la rândul său, un analist politic, Tim Powers.
Ei mai au la dispoziţie câteva ore în care să se ”multiplice” pe teren, în opinia sa, deoarece uneori ”pot avea loc surprize în ajunul alegerilor”.