Ofensiva diplomatica a Angelei Merkel in Europa inainte de summitul din septembrie. Romania nu se afla pe agenda cancelarului

Angela Merkel - Agerpres

Matteo Renzi, Angela Merkel si Francois Hollande vor cauta mijloacele de relansare a unei Europe aflate in plina criza de identitate in cursul unei reuniuni in trei, luni dupa-amiaza, pe Marea Mediterana, in largul coastelor Italiei, relateaza AFP.

Presedintele Consiliului italian urmeaza sa-i intampine in jurul orei locale 16:00 la Napoli pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele francez Francois Hollande, inainte de a-i insoti pe micuta insula Ventotene, din Marea Tireniana, intre Roma si Napoli. Acolo, cei trei conducatori europeni se vor reculege la mormantul lui Altiero Spinelli, autorul unei pledoarii pentru o Europa federala, asa-numitul "Manifest de la Ventotene".

Ei vor fi apoi transportati pe portavionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene, pentru un dineu de lucru in cursul serii.Decizia britanica de a parasi UE, "Brexit", si consecintele sale asupra viitorului Uniunii Europene i-au reunit foarte repede pe conducatorii francez, italian si german. In cursul mini-summit precedent, la Berlin, in 27 iunie, ei lansasera un apel pentru o "noua impulsionare" in favoarea Europei.

Reintalnirea lor luni, pe Mediterana, intervine cu trei saptamani inaintea unui summit european extraordinar, prevazut pentru 16 septembrie la Bratislava si convocat dupa Brexit. Decizia britanica de a parasi UE "este o infrangere politica" pentru Europa si trebuie sa reprezinte "un imens apel la trezire" pentru UE, care trebuie sa se reformeze rapid, a afirmat Renzi la sfarsitul lunii iulie.

Pentru a raspunde acestei provocari, Franta si Italia preconizeaza o mai puternica integrare europeana, in special in materie de securitate si de aparare. "Aceasta va fi una dintre lectiile pe care le vom avea de tras din Brexit, impulsionarea pe care o vom avea de dat" constructiei europene, declarase astfel presedintele francez in iulie la Lisabona, prima etapa a unui mini-turneu european "post-Brexit" al lui Hollande.

Citește și
Merkel, cover
Angela Merkel, criticata dur de presedintele unei tari din UE. "15.000 de teroristi islamisti se afla in prezent in Europa"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ideea unui "Schengen al securitatii pentru a raspunde terorismului" a mai fost aparata de asemenea de guvernul italian. Intr-un editorial comun, publicat in 11 august, ministrul apararii Roberta Pinotti si cel al afacerilor externe Paolo Gentiloni au preconizat crearea unei "forte multinationale europene" pentru misiuni speciale, sub comandament unic.

Franta a sugerat, la randul sau, ideea unei finantari europene pentru a sustine aceste proiecte comune in domeniul militar. "Asupra acestui subiect, trebuie ca Europa sa capete o autonomie strategica", s-a comunicat la Paris. Parisul doreste astfel instituirea rapida a unui corp european de graniceri pentru a intari frontierele externe ale UE si a le face mai ermetice.

Angela Merkel, a carei popularitate este in scadere dupa afluxul de migranti in Germania, este pe aceeasi linie cu Renzi, care constata cu neliniste ca numarul migrantilor creste in fiecare saptamana in Peninsula italiana. Cei trei lideri vor aborda si aspecte economice. Presedintele francez a sugerat deja dublarea in cinci ani a planului Juncker (315 miliarde din 2015 pana in 2018), in transporturile proprii, modernizarea digitala si cercetare. Renzi este favorabil la randul sau utilizarii unei parti din aceste fonduri pentru a favoriza cultura in Europa.

Dar seful guvernului italian vrea mai ales sa-si convinga colegii - incepand cu cancelarul german - sa puna capat unei Europe "contabilizate" intr-un moment in care populistii castiga teren peste tot. Matteo Renzi denunta astfel austeritatea si echilibrul conturilor publice ca singurul orizont in Europa si solicita, in special Frantei, mai multe investitii si flexibilitate in materie de disciplina bugetara.

Angela Merkel se arata in schimb mult mai circumspecta fata de aceste proiecte si, in general, in fata oricarui raspuns "federalist" crizei declansate de Brexit. Si aceasta cu atat mai mult, cu cat alegerile legislative sunt prevazute pentru anul viitor in Germania.

Franta intra si ea in perioada electorala inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor si multi se tem ca situatia anterioara va ramane in continuare neschimbata. Acest mini-summit reuneste "trei lideri slabiti, confruntati cu dificultati interne si aflati in fata unor schimbari electorale iminente, si care au deci marje de manevra foarte restranse", scria duminica editorialistul de la Sole24Ore, cotidian economic italian.

Angela Merkel incepe o ofensiva diplomatica in Europa, Romania  nu se afla pe agenda ei

Merkel a inceput o ofensiva diplomatica pentru pregatirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie, la Bratislava (la care Marea Britanie nu va participa), prima intalnire in cadrul acestei actiuni fiind dineul avut joi seara cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmand ca in aceasta saptamana sa viziteze mai multe capitale europene,

“Se are in vedere impulsionarea unei discutii ample cu participarea a cat mai multor actori care sa reprezinte cat mai multe tari europene”, a declarat vineri purtatorul de cuvant ale guvernului german, Steffen Seibert. Cancelarul german se va deplasa miercuri in capitala Estoniei, Tallinn, joi la Praga si vineri la Varsovia. Pe langa intrevederile bilaterale, in capitala Poloniei va participa si la o reuniune a premierilor tarilor Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria).

Ea va reveni tot vineri la Berlin si ii va primi la castelul Meseberg pe premierii olandez, suedez si danez, pentru ca sambata sa se reuneasca cu sefii guvernelor din Austria, Bulgaria, Croatia si Slovenia. Principalele teme pe agenda tuturor acestor intrevederi vor fi viitorul Uniunii Europene dupa Brexit (iesirea Marii Britanii din UE) si gestionarea crizei refugiatilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un document secret al guvernului Merkel acuza Turcia de legaturi cu teroristii.
Un document secret al guvernului Merkel acuza Turcia de legaturi cu teroristii. "Este baza de actiune pentru islamisti"

Opozitia germana lanseaza acuzatii grave la adresa guvernului de la Berlin, care ar ascunde simpatiile teroriste ale lui Erdogan.

Angela Merkel, criticata dur de presedintele unei tari din UE.
Angela Merkel, criticata dur de presedintele unei tari din UE. "15.000 de teroristi islamisti se afla in prezent in Europa"

 Presedintele ceh Milos Zeman - cunoscut pentru pozitiile sale impotriva migrantilor - a criticat virulent duminica politica mainii intinse refugiatilor, promovata de cancelarul german Angela Merkel, relateaza AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.