Oamenii de știință au folosit furnici pentru a face iaurt. Clienții unui restaurant l-au mâncat

iaurt-furnici
CNN

Înghețata, mascarpone și cocktailurile cu lapte pot părea delicii simple — însă cele servite la un restaurant cu două stele Michelin din Danemarca au avut un ingredient surpriză: furnici, scrie CNN. 

Alchemist din Copenhaga, clasat în prezent pe locul 5 în topul „The World’s 50 Best Restaurants”, se autodescrie drept „parțial laborator științific” și este cunoscut pentru experimentele sale culinare.

Totul a început când personalul a observat că laptele a început să se coaguleze după ce un bucătar a lăsat în frigider un recipient cu o furnică înăuntru. Această întâmplare a dus la experimente complexe care au implicat antropologi, inovatori culinari și oameni de știință, a declarat pentru CNN Nabila Rodríguez Valerón, cercetătoare în domeniul fermentației aromelor la compania daneză de food tech Summ Ingredients (fosta Nutrumami), fostă cercetătoare la Alchemist și coautoare a studiului publicat vineri în revista iScience.

Studiul menționează că fermentarea laptelui în brânză și iaurt datează de aproximativ 9.000 de ani, din Anatolia (Turcia de astăzi).

În acea perioadă, microbii proveniți din plante naturale, precum conurile de pin și urzicile, erau adăugați în lapte pentru a declanșa fermentația care îl transforma în iaurt gros și acid.

Citește și
bombă din al Doilea Război Mondial
O bombă din al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată în Belgrad. Locuitorii din zonă, sfătuiți să plece de acasă. VIDEO

Ulterior, la începutul anilor 1900, microbiologii au reușit să producă iaurt în laborator, ceea ce a dus la apariția versiunii industrializate, simplificate, care conține doar două specii de bacterii lactice, explică cercetătorii.

„Această formulă îl face sigur pentru producția la scară mare, dar iaurtul tradițional, pe lângă aceste două specii, conține și multe altele, ceea ce îi sporește complexitatea”, a declarat pentru CNN Veronica Marie Sinotte, biolog și profesor asistent la Universitatea din Copenhaga, autoarea principală a studiului.

Pentru a readuce diversitatea microbiană a iaurtului tradițional, cercetătorii au explorat o veche practică din Bulgaria: folosirea coloniilor de furnici roșii de pădure pentru a fermenta laptele. Ideea era că furnicile și microbii lor ar putea furniza enzimele și acizii necesari pentru a declanșa procesul.

Echipa de cercetare a vizitat un sat din Bulgaria, locul de origine al Sandrei B. Andersen, biolog evoluționist și coautoare a studiului, profesor asociat la Universitatea din Copenhaga.

Comunitatea locală „avea doar amintiri vagi” despre această practică, însă i-a sprijinit pe cercetători în mai multe încercări de a produce iaurtul cu furnici, a povestit Sinotte.

Articol recomandat de sport.ro
Louis Munteanu s-a revanșat. Cum a apărut la câteva zile după scandalul cu tricoul lui FCSB
Louis Munteanu s-a revanșat. Cum a apărut la câteva zile după scandalul cu tricoul lui FCSB
Citește și...
O bombă din al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată în Belgrad. Locuitorii din zonă, sfătuiți să plece de acasă. VIDEO
O bombă din al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată în Belgrad. Locuitorii din zonă, sfătuiți să plece de acasă. VIDEO

O bombă de 470 de kilograme din al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată duminică, pe un şantier de construcţii din centrul Belgradului, capitala Serbiei, anunţă poliţia.

Un șofer a primit peste 130 de amenzi pentru treceri neplătite în Roma, deși locuiește în alt oraș. Ce a descoperit ulterior
Un șofer a primit peste 130 de amenzi pentru treceri neplătite în Roma, deși locuiește în alt oraș. Ce a descoperit ulterior

Un bărbat de 36 de ani din Caserta, Italia, a trăit un adevărat coșmar după ce, în mai puțin de șase luni, a primit acasă peste 130 de amenzi pentru treceri neautorizate în zona cu trafic restricționatdin Roma.

Adăposturile improvizate din Fâşia Gaza, inundate din nou de ploi puternice. GALERIE FOTO
Adăposturile improvizate din Fâşia Gaza, inundate din nou de ploi puternice. GALERIE FOTO

„Totul a fost inundat”, deplânge Jamil al-Charafi, unul dintre sutele de mii de palestinieni deplasați din Fâșia Gaza, care s-au trezit duminică neajutorați, după o noapte de ploi în acest teritoriu palestinian devastat de război, relatează AFP.

Recomandări
Întâlnire decisivă Trump-Zelenski, pe tema planului de pace. Președintele SUA a anunțat că a vorbit la telefon cu Putin
Întâlnire decisivă Trump-Zelenski, pe tema planului de pace. Președintele SUA a anunțat că a vorbit la telefon cu Putin

Volodimir Zelenski a fost primit de Donald Trump în Florida, duminică seara (ora României, n. red.) pentru a încerca să obţină sprijinul preşedintelui SUA pentru noua versiune a planului de pace privind războiul din Ucraina.

Cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe. Vântul suflă cu peste 120 km/h, iar traseele montane sunt periculoase
Cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe. Vântul suflă cu peste 120 km/h, iar traseele montane sunt periculoase

Este cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe, între care Sibiu, Brașov, Prahova și Vâlcea. Ninge susținut, iar vântul mușcă de-a dreptul, cu rafale care depășesc 120 km/h.

Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO
Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO

A fost mobilizare de forțe, duminică, în Capitală, după ce un depozit situat în cartierul Militari a fost cuprins de flăcări.