Oameni de știință: Întârzierile implementării unor limite de poluare vor duce la moartea a 330.000 de oameni în Europa
Întârzierile de implementare a limitelor de poluare în UE vor însemna că sute de mii de oameni vor muri mai devreme și vor „lărgi decalajul inegalității” dintre Europa de Est și Europa de Vest, arată un grup de experți în sănătate publică.
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit linii directoare pentru câte particule mici și câte gaze toxice pot exista în aer, dar a subliniat că niciun nivel de poluare nu este sigur de respirat, scrie The Guardian.
Medicii care au scris în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică vor ca limitele să fie îndeplinite până la sfârșitul deceniului, dar parlamentul european vrea să aștepte până în 2035, Comisia Europeană vrea să stabilească limite mai slabe pentru 2030 fără a stabili o dată pentru a se alinia cu OMS, iar Consiliul European vrea să lase țările mai sărace să aștepte până în 2040.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Fiecare an de întârziere în atingerea valorilor limită se traduce direct în mai multe decese și mai multe boli”, a declarat Barbara Hoffman, președintele consiliului de advocacy al Societății Europene de Respirație (ERS) și șeful epidemiologiei de mediu la Universitatea Heinrich Heine din Düsseldorf.
Hoffman și colegii de la mai multe institute de sănătate publică au descoperit că încă 330.000 de oameni ar muri dacă statele membre ale UE vor menține nivelurile de particule fine la 10 micrograme pe metru cub.
Limita OMS este de 5 micrograme pe metru cub. „Aceste cifre arată clar că permiterea întârzierilor va impune o pierdere substanțială, injustă și inacceptabilă de vieți omenești în Europa”, au scris oamenii de știință.
Medicii numesc aerul poluat un ucigaș invizibil. Fiecare respirație pe care o ia o persoană atrage poluanți suficient de mici pentru a pătrunde din plămâni în sânge.
Odată ajunse în sânge, acestea curg prin corp, rănind organele.
Cel mai poluat aer din Europa se găsește în țările centrale și de est, precum și în Italia, dar o investigație a Guardian din septembrie a constatat că 98% dintre europeni respiră aer atât de murdar încât încalcă limitele OMS.
Sursa: The Guardian
Etichete: europa, poluare, decese, oameni de stiinta, limite,
Dată publicare:
02-02-2024 16:07