O țară europeană își învață cetățenii cum să-i identifice pe spionii ruși. Deconspirarea în trei pași

Unul dintre serviciile de informații ale Letoniei și-a avertizat cetățenii că ar putea fi sabotori și spioni ruși în mijlocul lor și le-a oferit un ghid despre cum să-i deconspire.
În raportul său anual, Serviciul de Informații și Securitate al Apărării al statului baltic, cunoscut sub numele de MIDD, a oferit sfaturi populației sale de aproape două milioane de oameni cu privire la modul în care pot identifica posibili agenți trimiși de Rusia, scrie The Guardian.
Un aspect ponosit, neîngrijit și „igiena insuficientă” ar putea fi un semn revelator că au de-a face cu un agent. Alte semnale de alarmă includ discuțiile prea indiscrete cu localnicii, o tunsoare scurtă, în stil militar, sau turiștii care nu cunosc terenul, dar au o cantitate neobișnuită de echipamente de supraviețuire în aer liber, cum ar fi truse medicale specializate, hărți sau radiouri.
MIDD, una dintre cele trei agenții de securitate ale Letoniei, a spus că astfel de sfaturi ar putea ajuta cetățenii să descopere agenții care caută „infrastructură critică și facilități militare” pentru acte de sabotaj, complotând crime țintite sau provocarea de tulburări.
Cetățenii sunt sfătuiți să nu acționeze în nume propriu când identifică un spion rus
Agenții ruși și-au îmbunătățit însă prestația în ultimii ani, antrenându-se în deghizări cameleonice, care i-au făcut mai greu de detectat.
„Experiența ucraineană arată că serviciile speciale rusești sunt capabile să se adapteze la mediul și circumstanțele în care sunt folosite grupuri de recunoaștere-sabotori”, a spus MIDD. „Este posibil ca membrii lor să nu corespundă vizual profilului clasic de recunoaștere a unui sabotor”.
Agenții ar putea face parte din grupuri care zăbovesc în apropierea locurilor sensibile, dându-se drept lucrători umanitari sau care dorm în zone îndepărtate, fără a manifesta interes pentru natură, a adăugat agenția.
Cu toate acestea, serviciul de securitate i-a avertizat pe cetățenii obișnuiți împotriva acțiunilor proprii de justiție asupra agenților ruși suspectați, subliniind că poliția și armata sunt cel mai bine echipate pentru a prelua controlul atunci când apar suspiciuni.
Val de atentate comise de Kremlin în Europa
Radiodifuzorul public din Letonia a raportat că securitatea de stat a emis sfaturi similare, dar mai puțin detaliate, pentru ca publicul să raporteze activități suspecte în urmă cu doi ani, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Pe măsură ce tensiunile cu Occidentul au crescut, statele membre ale UE și NATO au intrat în alertă maximă față de sabotajul rusesc, pe fondul unui val de atacuri cibernetice, incendii și distrugeri ale cablurilor submarine puse pe seama Moscovei. Kremlinul a negat acuzațiile.
Miercuri, procurorii federali germani au declarat că trei cetățeni ucraineni au fost arestați sub suspiciunea că au pus la cale atacuri cu pachete-bombă în Germania în numele statului rus.
În iulie anul trecut, agențiile de securitate europene au fost alarmate de trei explozii separate în pachete trimise din Lituania care au detonat la Birmingham, în Marea Britanie, Leipzig, în Germania și lângă Varșovia, în Polonia. Serviciile de informații suspectează și aici o campanie rusă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: populatie, sfaturi, Letonia, descoperire, spioni rusi,
Dată publicare:
16-05-2025 09:00