Inundatii catastrofale in Franta. Nivelul apei, masurat cu ajutorul unei statui vechi de un secol

Ultima actualizare: 07-06-2016 06:58

Sena ii tine in tensiune pe francezi. Nivelul apei a ajuns vineri noapte la 6 metri si 10 centimetri in Paris. Abia de saptamana viitoare insa, apele vor incepe sa scada.

Dar vor trece zile sau chiar o saptamana pana cand situatia va reveni la normal. O prima estimare arata ca inundatiile care au lovit nordul si centrul Frantei lasa in urma pagube in valoare de aproape 600 de milioane de euro.

Dupa ce a crescut intr-un ritm ingrijorator, Sena parea aseara sa se stabilizeze. Hidrologii au prevazut pentru noaptea trecuta un varf al viiturii intre 6 metri si 10 centimetri si 6 metri si 50 de centimetri.

Parizieni si turisti deopotriva si-au facut drum pe langa mal pentru a imortaliza o priveliste inspaimantatoare si fara precedent in ultimele decenii.

Corespondent BBC News: "Priviti podurile. Nu se poate trece pe dedesubt. Nu este loc. Singurele ambarcatiuni care au voie sa circule sunt barcile de viteza ale politiei. Priviti aici. Vreau sa va arat doua lucruri. In dreapta, puteti vedea muzeul Luvru. Mai departe, pe stanga, probabil nu il puteti zari, dar acolo se afla muzeul Orsay."

Inca de vineri, reprezentantii ambelor muzee au inceput sa mute exponatele la loc sigur.

Erin McLaughlin, corespondent CNN: "150 de mii de artifacte si obiecte de arta sunt mutate din subsolul muzeului Luvru si aduse aici. Sunt lazi peste lazi, pline cu obiecte de arta antice. Fiecare exponat este inregistrat, ca sa nu cumva sa se rataceasca. Durata operatiunii de mutare este estimata la aproximativ 72 de ore."

Luvrul va ramane inchis pana miercuri, iar muzeul Orsay pana marti. Alte doua muzee pariziene, Grand Palais si Palais de la Découverte, si-au inchis la randul lor portile pe termen nelimitat.

Apa a ajuns si pe sosele, mai multe statii de metrou au fost inchise, ca masura de precautie, iar presedintia si guvernul iau in calcul sa isi mute cateva birouri situate in zonele vulnerabile. In suburbia shic Neuilly, apele Senei au pastruns in subsolul locuintelor.

Intr-o alta suburbie pariziana, armata a intervenit ca sa-i duca pe localnici la loc sigur. Situatia este mult mai grava in departamentul Essonne. Centrul orasului Longjumeau este complet acoperit de apa, iar localnicii au fost evacuati de salvatori cu ajutorul barcilor.

In cursul zilei de vineri, o defectiune tehnica a impiedicat masurarea corecta a nivelului raului, timp de cateva ore. Asa ca localnicii si-au indreptat privirile catre un alt reper - statuia soldatului zuav de sub podul Alma, care este in acest moment, acoperit de ape pana la mijloc. Inundatiile de acum, cele mai grave din ultimii 30 de ani, palesc insa, in fata celor din 1910, cand nivelul Senei a depasit 8.6 metri si orasul a fost, timp de doua luni, un imens lac de acumulare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO