O rachetă rusească doborâtă de ucraineni a căzut în Republica Moldova. Era vizat un baraj, cu risc major de inundații |VIDEO
O rachetă rusească doborâtă de ucraineni, luni dimineață, a căzut în nordul Republicii Moldova, în localitatea Naslavcea.
O rachetă rusească, doborâtă se pare de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut luni dimineață în Republica Moldova. Suflul exploziei a spart geamurile mai multor locuințe, dar nu au fost victime. Autoritățile de la Chișinău au trimis echipe de investigatori la fața locului, și au interzis temporar accesul în zona în care a căzut proiectilul. Atacul rusesc a vizat un baraj ucrainean. Dacă l-ar fi distrus, exista un risc crescut de inundații pe Nistru, inclusiv în Republica Moldova
Momentul în care racheta rusească a atins solul în localitatea Naslavcea a fost surprins de o cameră de supraveghere. Este vizibil impactul, urmat de un nor dens de fum. Fie că a fost doborât de antiaeriana Ucrainei, fie că s-a prăbuşit în Moldova din cauza unei erori, proiectilul viza probabil barajul Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei. Acesta se află la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea din raionul moldovenesc Ocnița.
Atacul a fost parte a unui val masiv de bombardamente, lansat luni dimineaţă de forţele Moscovei asupra infrastructurii ucrainene.
Explozia a fost atât de puternică încât geamurile mai multor locuinţe din apropiere au fost sparte, iar acoperişurile, avariate. Sătenii sunt panicaţi. Cea mai mare frică a lor este ca un asemenea incident s-ar putea repeta, iar în cazul în care o rachetă ar lovi centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, aflată la câţiva kilometri distanţă de localitate, barajul ar putea ceda şi, astfel, Naslavcea ar risca să fie înghiţită de ape.
Echipa Ministerului moldovean de Interne a izolat zona în care a căzut racheta, iar geniştii au cercetat amănunţit terenul. Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei n-au detectat zboruri ilegale în spaţiul aerian al Republicii Moldova. Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de staţiile de radiolocaţie din cauza dimensiunilor reduse şi a suprafeţei mici de reflecţie a acestora.
La începutul lunii octombrie, trei rachete ruseşti, lansate de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră, au survolat teritoriul Republicii Moldova. Preşedintele Maia Sandu a declarat atunci că acţiunile Kremlinului au încălcat neutralitatea ţării vecine şi a cerut repetat Federaţiei Ruse să se abţină de la de la astfel de acţiuni.
Autoritățile ucrainene au informat că luni dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.
Cinci puncte de frontieră au fost sistate
Printre ţintele atacului rusesc a fost şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul Deschide.md.
Ca urmare, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiuleşti-Reni care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.
Şi-au întrerupt activitatea şi punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.
„Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităţilor, deplasările în Ucraina”, recomandă Poliţia de frontieră moldoveană.