VIDEO. Un meteorit a explodat deasupra Rusiei. Agentia spatiala rusa: "Nu l-am vazut pe monitoare"
Multi au crezut ca vine sfarsitul lumii. Un meteorit de zece tone a explodat intr-o imensa minge de foc, deasupra orasului rusesc
Celiabinsk din Urali si s-a dezintegrat in numeroase fragmente care au ars in atmosfera sau chiar au cazut pe Pamant.
Asteroidul cu o greutate de 10 tone s-a apropiat de Terra cu o viteza de 54 de mii de kilometri pe ora. Impactul cu atmosfera teresta, spun specialistii, a produs fragmentarea meteoritului care si-a continuat caderea pierzand insa viteza cu fiecare minut parcurs.
CITESTE SI: VIDEO. Un asteroid gigant de 135.000 de tone a trecut la cea mai mica distanta de Pamant
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Faptul ca meteoritul s-a rupt in bucati si s-a topit in atmosfera a insemnat pe de o parte o zona mai mare afectata insa pe de alta parte impactul pe pamant a fost mai mic. Un asteroid urias care loveste terra ar insemna o catastrofa la nivel planetar. Una pe care ne-am imaginat-o de multe ori insa pe care nu o doreste nimeni.
O varianta speculata de presa rusa este ca armata stia ca asteroidul urmeaza sa loveasca pamantul in zona Uralilor si a luat masuri. O racheta interceptoare a fost trimisa spre spatiu si a lovit meteoritul inainte ca acesta sa intre in atmosfera.
Asta inseamna insa ca acest sistem de aparare a pamantului s-ar activa atunci cand Terra este in pericol iminent de a fi lovita de un asteroid de mari dimensiuni. Specialistii studiaza spatiul cu atentie si urmaresc obiectele care se apropie de pamant.
O alta veste proasta pe care ne-o dau astrofizicienii rusi este ca meteoritul a distrus stratul de ozon si ca in zona uralilor va aparea o gaura in stratul protector al atrmosferei si implict mai multe radiatii nocive vor ajunge la sol.
Preotii nu cred intr-un semn al apocalipsei, dar ne cer sa fim pregatiti.
Update 15:13:
Roscosmos, agentia spatiala rusa, declara, prin purtatorul sau de cuvant: "Instrumentele noastre de la sol si nici cele din strainatate nu au detectat acest meteorit, nu l-am vazut pe monitoare".
Aproximativ 3.000 de cladiri din au suferit daune importanta, printre care 34 de unitati medicale si 361 de scoli si gradinite, anunta autoritatile locale, citate de Russia Today.
Aproximativ 950 de persoane au fost ranite, 110 fiind spitalizate cu rani grave, a declarat guvarnatorul Mihail Yurevich, citat de RIA Novosti.
Update 14:51:
Au aparut si primele fotografii de la unul din locurile impactului. Poza a fost publicata de un utilizator pe contul sau de Twitter si preluata si de Russia Today.
Update 14:25:
Autoritatile au negat zvonurile initiale, potrivit carora armata rusa ar fi distrus meteoritul, lansand o racheta care sa-l intercepteze.
Sase orase si 4 localitati mai mici au au fost grav afectate de ploaia de meteoriti, inregistrand pagube materiale insemnate.
Potrivit oficialilor, citati de Itar-Tass si Russia Today, mai multe cladiri au fost serios avariate.
Locul unde s-au prabusit bucatile de meteorit a fost izolat de autoritati, fiind cercetat de militari in costume de protectie.
Trei orase din zona Chelyabinsk au declarat stare de urgenta, a anuntat Igor Murog, purtatorul de cuvant al Ministerului rus pentru situatii de urgenta.
Update 14:00
Contactat de MEDIAFAX, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitala, a declarat ca ploaia de meteoriti de deasupra regiunii Urali si asteroidul care va trece vineri seara pe langa Terra sunt "doua lucruri diferite".
"Azi-dimineata am avut de-a face cu un obiect care a intrat in atmosfera, un obiect a carui orbita il aducea exact in dreptul Pamantului si a intrat in atmosfera.
Obiectul probabil ca se rotea in jurul Soarelui de mult timp, dar s-a intamplat sa intre in atmosfera azi. Iar pentru diseara avem un asteroid a carui orbita se cunoaste destul de bine si stim ca va trece pe langa, la vreo 30.000 de kilometri departare, si nu exista vreo posibilitate ca asteroidul acela sa ajunga in atmosfera Pamantului. El se misca cu o viteza de 8 kilometri pe secunda si nu are cine sa-l scoata de pe traiectoria lui, sa i-o modifice. Va trece pe langa noi", a explicat Adrian Sonka.
El a mai spus ca momentan nu se poate considera ca sunt asemanatoare cele doua fenomene, pentru ca obiectul care a intrat vineri dimineata in atmosfera se afla cam la 500.000 de kilometri departare de cel care va trece vineri seara pe langa Terra. "Distanta este foarte mare, este distanta Pamant-Luna si inca putin. Nu sunt obiecte care au legatura unul cu altul", a spus Adrian Sonka.
Daca fenomenul de vineri dimineata nu a putut fi observat din Romania, cel de vineri seara poate fi observat din Romania, din Europa, din Africa si din Australia. "Dar numai prin binoclu si daca poti gasi constelatiile, daca le poti recunoaste", a spus Adrian Sonka. "Trebuie sa indrepti binoclul catre anumite stele si sa te uiti cum trece asteroidul pe langa ele. Daca nu stii constelatiile, nu ai nicio sansa sa vezi asteroidul", a atentionat Sonka.
Si Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), a declarat, pentru MEDIAFAX, ca nu exista nicio legatura intre ploaia de meteoriti de deasupra regiunii Urali si asteroidul care va trece vineri seara pe langa Terra, precizand ca nu exista un pericol de ciocnire cu Pamantul.
Potrivit Agentiei Spatiale Romane (ROSA), vineri, la 21.24.42 (ora Romaniei), distanta minima dintre Pamant si asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioara satelitilor geostationari, care orbiteaza in general la 36.000 km altitudine. Aceasta apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine detine un simplu binoclu. Miscarea aparenta a asteroidului pe sfera cereasca va fi similara cu cea a satelitilor artificiali ai Pamantului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului in raport cu Pamantul va fi de 7,8 kilometri/secunda, precizeaza ROSA.
Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie in direct, comentata de specialisti, timp de o jumatate de ora incepand cu ora 19.00 GMT, pe masura ce asteroidul se apropie de punctul in care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT.
Update 13:25:
Conform Russia Today, expertii militari declara ca au gasit un crater cu diametrul de 6 metri. Nivelul radiatiilor inregistrate la sol la sol este in limite normale.
Numarul persoanelor ranite de caderea bucatilor de meteorit se ridica la 725.
Update 12:50
Potrivit The Voice of Russia, care citeaza experti de la Academia de Stiinta din Rusia, meteoritul care a explodat deasupra Chelyabinsk avea cativa metri in diametru si cantarea peste 10 tone.
Obiectul a intrat in atmosfera cu viteza de 15-20 km/secunda si a explodat la o altitudine de 30-50 km.
Trei cratere s-au format in zona Chelyabinsk, dupa prabusirea mai multor fragmente.
La randul sau, agentia spatiala Roscosmos a confirmat ca obiectul este un meteorit.
Update 12:18:
Incidentele din Rusia au fost provocate de explozia unui meteorit in stratosfera, care a dus la ruperea acestuia in bucati.
Potrivit Russia Today, care citeaza surse anonime, meteoritul ar fi fost distrus de o racheta lansata de la o unitate militara din Urzhuma, langa Chelyabinsk.
Racheta ar fi lovit meteoritul cand acesta se afla la 20 de km altitudine, ducand la ruperea in bucati a acestuia, scrie Russia Today, citand ziarul local Znak, care se bazeaza pe o sursa militara anonima.
Agentia de stiri Regnum scrie ca o sursa anonima din cadrul armatei ruse sustine ca existenta unei "cozi" de vapori in urma meteoritului este dovada ca acesta a fost interceptat de o racheta.
Potrivit Russia Today, bilantul ranitilor se ridica la 500.
UPDATE 10:56 Mai mult de 250 de persoane au fost ranite, dintre care trei grav, la caderea ploii de meteoriti in regiunea rusa Ural, a indicat vineri antena locala a Ministerului rus de Interne, citata de Interfax, AFP si ITAR-TASS.
Ria Novosti, care citeaza filiala regiune a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, informeaza ca numarul ranitilor este de 400, printre care zece copii si cinci persoane spitalizate, in regiunea Celeabinsk.
UPDATE 10:23 Associated Press informeaza ca 400 de persoane au fost ranite in urma ploii de meteoriti, majoritatea de cioburi de sticla.
Inregistrari video postate de catre locuitori pe Internet surprind meteoriti incandescenti pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor parand sa indice o coliziune apropiata cu solul.
In alta inregistrare, locuitori, dintre care unii au iesit din casa pe jumatate dezbracati, observa acelasi fenomen ce se produce deasupra imobilului in care locuiesc, in timp ce se aud explozii.
"Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzand partial in straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul si au cazut in zone putin populate din regiunea Celiabinsk", a anuntat filiala locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat. Potrivit aceleiasi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre "de la etajele superioare ale unor imobile".
Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anuntat aproximativ 50 de raniti.
"Potrivit unor informatii preliminare, 50 de persoane au primit ingrijiri pentru traumatisme", a anuntat el.
Ministerul a anuntat anterior ca patru persoane au fost ranite de cioburi de sticla. Administratia orasului Celiabinsk, citata de Interfax, a anuntat numerosi raniti, fara sa ofere un bilant.
"La ora locala 11.00 (7.00, ora Romaniei), inregistram numeroase apeluri telefonice care semnaleaza traumatisme, taieturi si contuzii", au anuntat autoritatile locale citate de Interfax.
Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, in centrul Celiabinskului, a anuntat agentia. Un perete s-a prabusit intr-o uzina de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de catre Interfax, care a anuntat trei sau patru raniti usor.
Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate in stare de alerta, si trei avioane sau elicoptere, in vederea inspectarii zonei. Ministerul a indemnat populatia sa nu cedeze panicii.
"Populatia nu a fost evacuata, nivelul de radioactivitate respecta normele. Va cerem insistent sa nu cedati panicii", a anuntat filiala locala a ministerului pe site.
VIDEO LIVE. Un asteroid gigant se apropie astazi de Pamant. "Este un semnal de alarma"
Fenomenul a fost observat si in Kazahstan, potrivit unor agentii ruse de presa.
(sursa foto harta: www.znak.com)