VIDEO. Un asteroid gigant de 135.000 de tone a trecut la cea mai mica distanta de Pamant

×
Codul embed a fost copiat

Asteroidul 2012 DA 14 a trecut aproape de Terra, vineri seara, fara sa provoace pagube, dupa ce mai multe fragmente de meteorit au cazut in dimineata aceleiasi zile in Rusia, explodand si ranind aproximativ o mie de persoane, informeaza lemonde.fr.

Trecerea asteroidului 2012 DA 14 la mica distanta fata de Terra reprezinta in acelasi timp un fapt insignificat cat si unul exceptional, afirma jurnalistii de la Le Monde. Insignifiant pentru ca evenimentul nu a schimbat nimic din cursul normal al lucrurilor de pe planeta noastra; exceptional pentru ca un corp ceresc cu o astfel de marime nu a trecut niciodata atat de aproape de Terra cu atat de multe priviri indreptate asupra lui.

Cu un diametru de circa 50 de metriu si o greutate de 150.000 de tone, asteroidul 2012 DA 14 a trecut vineri, in jurul orei 19.25 GMT, la mai putin de 28.000 de kilometri de suprafata planetei noastre, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra.

La scara Sistemului Solar, aceasta distanta poate fi comparata cu diametrul unui fir de par: totusi, asteroidul a trecut, cu o viteza de aproape 8 kilometri pe scunda, intre suprafata Terrei si satelitii geostationari, care plutesc in spatiu la o altitudine de circa 36.000 de kilometri. In ciuda acestei apropieri inedite, asteroidul nu a putut fi vazut cu ochiul liber.

Asteroidul a putut fi urmarit cu ajutorul unor telescoape - inclusiv cele pentru amatori - in Europa de Est, Australia si in Asia, unde era noapte. El a aparut ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

Citește și
hacker
Un hacker roman, asteptat de americanii in fata Curtii Federale din Manhattan
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Pentru a-l putea vedea, cei interesati a trebuit sa stie unde sa priveasca. Potrivit calculelor specialistilor, asteroidul a traversat constalatiile Parul lui Berenice, Cainii de vanatoare, Ursa Mare, Dragonului si Girafei.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca "acorda cea mai mare prioritate monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta".

 

 

 

CITESTE SI: Foto si video. Un meteorit a explodat deasupra Rusiei. Agentia spatiala rusa: "Nu l-am vazut pe monitoare"

asteroid
Goldstone Solar System Radar pe care NASA il detine in desertul Mojave din California va continua monitorizarea asteroidul pe 16, 18, 19 si 20 februarie.

Asteroidul este monitorizat si cu numeroase telescoape din lumea intreaga, intrucat savantii doresc sa ii determine viteza de rotatie in jurul propriei axe, dar si compozitia interna.

Postul de televiziune al NASA a transmis in direct, timp de o jumatate de ora incepand cu ora 19.00 GMT, pana cand asteroidul a trecut prin punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 19.25 GMT.

NASA afirma ca a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi, cu diametre de peste 1 kilometru, care se afla in apropiere de Terra.

In total, astronomii au detectat si catalogat 9.500 corpuri ceresti de diverse marimi care trec aproape de Terra, cu ajutorul telescoapelor si al satelitilor, iar aceasta cifra reprezinta probabil o zecime din numarul lor total.

Update 15 februarie:

11:30 Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), a declarat, pentru MEDIAFAX, ca nu exista nicio legatura intre ploaia de meteoriti de deasupra regiunii Urali si asteroidul care va trece vineri seara pe langa Terra, precizand ca nu exista un pericol de ciocnire cu Pamantul.

 O ploaie de meteoriti cauzata de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, insotita de explozii violente, a spart vineri dimineata ferestrele unor imobile in mai multe localitati, a provocat panica si a ranit peste 250 de persoane, scriu agentiile ruse citand autoritatile si martori.

Pe de alta parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atentie de NASA, va trece vineri seara la mica distanta de Terra.

Totodata, Piso considera ca, in cazul asteroidului, nu exista riscul de producere a unei coliziuni.

"Este exclus sa se petreaca acelasi fenomen cu asteroidul. Cuplajul gravitational este nul. Aici a fost un bolid, adica un meterorit care ia foc in atmosfera. Astfel de fenomene sunt relativ curente. Acum s-a intamplat sa fie intr-o zona ceva mai populata. Radarele de supraveghere ale celor doua mari armate identifica obiecte foarte mici de obicei de la distanta de aproximativ o mie de kilometri. Sigur acesta a fost un obiectiv observat", a spus Marius-Ioan Piso.

El a subliniat ca nu are nicio legatura cuplajul cu asteroidul. "Este pur si simplu o coincidenta intre cele doua fenomene. S-ar fi vazut daca asteroidul ar fi avut niste companioni", a mai spus Piso.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Agentiei Spatiale Romane, asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pamantului vineri seara, "fara a prezenta un pericol de ciocnire cu Pamantul, potrivit calculelor orbitei acestuia".

10:00 Nu exista insa niciun motiv de ingrijorare, anunta specialistii de la NASA.

Cu ajutorul unui telescop, cei care locuiesc in Europa de Est, Asia sau Australia vor putea vedea un punct mic de lumina, care strabate cerul.

Distanta minima fata de Pamant va fi inregistrata la ora 21.24 p.m., ora Romaniei.

Puteti urmari in direct trecerea asteroidului, pe site-ul NASA JPL LIVE.

 

Update 12 februarie:

Bill Nye, directorul Planetary Society, a declara pentru CNN ca acest eveniment trebuie sa incurajeze oamenii de stiinta in “vanatoarea de asteroizi”.

“Trebuie sa fim ingrijorati, dar nu din cauza acestui asteroid. Noi suntem insa prima generatie care poate lua masuri concrete pentru asemenea situatii periculoase”.

Asteroidul 2012 DA14 va trece la numai 27.680,7168 kilometri distanta de Pamant si nu exista riscul unui impact, precizeaza savantii NASA.

“Este un semnal de alarma privind importanta apararii Pamantului de impacturile cu asteroizii”, precizeaza Nye, citat de Huffington Post. “Aceste impacturi nu au loc des, dar sigur vor avea loc”.

Descoperit anul trecut, 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 45 de metri, fiind de acelasi dimensiuni ca asteroidul care a provocat explozia de la Tunguska in 1908.

02 februarie:

Trecere asteroidului DA14 pe langa Terra este un eveniment cu totul si cu totul deosebit, dupa ce oamenii de stiinta de la NASA au calculat ca acesta va trece la o distanta atat de mica de planeta noastra, incat va fi mai aproape de Terra decat satelitii trimisi de NASA agentiile spatiale in cosmos.

"Este un record", a declarat expertul NASA, Don Yeomans: "Nu am vazut niciodata un obiect care sa treaca atat de aproape de planeta noastra"

Specialistii NASA dau insa asigurari ca nu este cazul sa intram in panica, deoarece "nu exista nicio sansa ca acest asteroid sa loveasca Pamantul", scrie Huffington Post.

Evenimentul a mai fost caracterizat drept noaptea in care pamantul va avea "doua Luni pe cer", deoarece asteroidul va reusi sa produca o lumina la fel de puternica precum cea a satelitului natural al pamantului.

NASA

 

Citeste si:

Romanii, locul 7 in lume la bani castigati online. Cum sa faci rapid bani pe Internet

Chinezii au lansat un smartphone mai tare decat iPhone 5 si Galaxy S III. Cum arata si cat de bun e

Apar inca doua state pe harta Europei

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Adevarul din spatele misiunilor pe Marte. Ce a tinut NASA secret pana acum
Adevarul din spatele misiunilor pe Marte. Ce a tinut NASA secret pana acum

Misiunile NASA pe Marte sunt printre cele mai importante reusite ale agentiei spatiale americane, insa pana acum nu s-a stiut un detaliu important despre acestea.

Un hacker roman, asteptat de americanii in fata Curtii Federale din Manhattan
Un hacker roman, asteptat de americanii in fata Curtii Federale din Manhattan

200 de calculatoare ale NASA ar fi cazut prada retelei internationale de hackeri, din care face parte si un roman, Mihai Ionut Paunescu. Informatia a fost facuta publica de agentii FBI, care au trimis dosarul spre judecare.

O parte uriasa din jungla amazoniana e in pericol sa se distruga.Ce descoperire a facut NASA in zona
O parte uriasa din jungla amazoniana e in pericol sa se distruga.Ce descoperire a facut NASA in zona

"Plamanul Pamantului", asa cum jungla Amazoniana a fost denumita, se afla intr-un pericol extrem de mare din cauza incalzirii globale si a schimbarilor de clima.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.