O moschee antică rară a fost descoperită de arheologii din Israel. La scurtă distanță a fost găsită și o „clădire de lux”
Arheologii din Israel au descoperit o moschee antică rară în sudul țării, care face lumină în traziția regiunii de la creștinism la islam, potrivit experților.
Rămășițele moscheii, despre care se crede că ar avea o vechime de peste 1.200 de ani, au fost descoperite în timpul lucrărilor de construire a unui nou cartier în orașul beduin Rahat, potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).
Moscheea, care se află în deșertul Negev, a conținut o cameră pătrată și un zid îndreptat către direcția Mecca, cu o nișă în semicerc în acel perete, îndreptată spre sud, potrivit IAA, citată de The Guardian.
„Aceste caracteristici arhitecturale unice arată că clădirea a fost folosită ca moschee,” a spus autoritatea, adăugând că probabil găzduia câteva zeci de credincioși în același timp.
La o scurtă distanță de moschee a fost descoperită și o „clădire de lux”, cu rămășițe de veselă și artefacte din sticlă care arată bogăția locuitorilor săi, conform sursei citate.
Acum trei ani, IAA a descoperit o altă moschee în apropiere din aceeași perioadă din secolele șapte-opt după Hristos, numind cele două lăcașuri de cult islamice „printre cele mai vechi cunoscute la nivel mondial”.
Toate aceste clădiri ar fi arătat „procesul istoric care a avut loc în Negev prin introducerea unei noi religii, Islam, și o nouă guvernare și cultură în regiune”, potrivit IAA.
„Acestea au fost stabilite treptat, moștenind guvernul bizantin anterior și religia creștină care a dominat regiunea timp de sute de ani,” a mai spus autoritatea.
Cucerirea musulmană a regiunii a avut loc în prima jumătate a secolului al șaptelea.
IAA a spus că moscheile găsite în Rahat vor fi păstrate în locațiile lor actuale, fie ca monumente istorice, fie ca locuri active de rugăciune.