Arheologii au deschis sute de sarcofage din Egipt care au stat închise 2.500 de ani. Ce au găsit în unul dintre ele. FOTO

Ultima actualizare: 31-05-2022 10:18
sarcofage egipt - 11
Getty

Egiptul a dezvăluit luni 250 de sarcofage şi 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo.

Descoperirea este cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri arheologice importante în regiune, conform AFP şi Xinhua, citate de Agerpres.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului.

Una dintre cele 150 de statui este a arhitectului Imhotep, care a revoluționat arhitectura antică

Printre cele 150 de statui descoperite se numără una a arhitectului Imhotep, care era de asemenea medic. Inventatorul construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep „a revoluţionat arhitectura” în lumea antică, a spus luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor.

„Descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru stagii de săpături la acest site, a adăugat Waziri.

Statui ale zeităților Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum și Anubis

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate şi altele în bronz reprezentând zeităţi ale panteonului egiptean „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis,” a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

Au fost descoperite, de asemenea, „250 de sarcofage din lemn în care se află mumii” datând din secolul al cincilea î.Hr., a adăugat Waziri.

Un papirus intact și sigilat, găsit în unul dintre sarcofage

În unul dintre ele, un papirus „intact” şi „sigilat” găsit de arheologi a fost imediat transferat la laboratorul Muzeului Egiptean din Piaţa Tahrir, Cairo, pentru restaurare şi analiză.

Estimat la nouă metri lungime, el conţine cu siguranţă capitole din Cartea morţilor, potrivit directorului.

Waziri a spus că sarcofagele vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” de lângă platoul Giza, pe care autorităţile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri.

CITEȘTE ȘI: Caz misterios la un liceu din SUA. Peste 100 de elevi au dezvoltat o formă rară de cancer la creier. Ce spun oficialii

Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO