O monedă de aur extrem de rară a fost descoperită pe un câmp. Se cere un preț uriaș la licitație
O monedă anglo-saxonă de aur extrem de rară descoperită pe un câmp din Wiltshire, Marea Britanie, ar putea fi vândută cu 200.000 de lire la o licitaţie, potrivit experţilor, relatează The Independent luni.
Cu o greutate sub 5 grame, această monedă de aur de 30 de penny a fost bătută în timpul regelui Egbert din Saxonia de Vest, între anii 802 şi 839.
Moneda, care a fost probabil utilizată pentru plăţi ceremoniale sau de persoane cu statut înalt, ar fi provenit dintr-o monetărie din Saxonia de Vest, posibil Southampton sau Winchester.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceasta a fost descoperită cu ajutorul unui detector de metale în martie 2020 şi ar fi singura monedă de aur anglo-saxonă târzie deţinută de un proprietar privat.
Alte opt exemplare se află în proprietatea unor instituţii, şapte fiind la British Museum.
Moneda ar putea fi vândută cu o sumă cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de lire în cadrul unei licitaţii organizate la 8 septembrie.
''Faptul că această monedă poate fi văzută este foarte interesant, monedele de aur ale acestui monarh fiind complet necunoscute până când aceasta a fost găsită'', a declarat Peter Preston-Morley, directorul departamentului de numismatică al casei de licitaţii Dix Noonan Webb din Marea Britanie.
Moneda conţine aur de înaltă puritate, precum şi mici cantităţi de argint şi cupru. ''Această compoziţie este în concordanţă cu cea a aurului natural, care nu a fost rafinat sau inclus artificial într-un aliaj", a precizat Preston-Morley.
''Aurul de o asemenea puritate este deosebit de maleabil şi uşor de bătut, dar şi mai predispus la uzură şi deteriorare. Niciuna dintre urmele de la suprafaţă nu pare compatibilă cu deteriorarea sau modificări cauzate de încercările de montare a monedei pentru a fi folosită ca broşă sau pandantiv'', a adăugat specialistul.
"Această monedă reprezintă probabil un mancus, o denumire care a apărut pentru prima dată în centrul şi nordul Italiei, dar exista în Anglia deja înainte de anul 800", a spus Preston-Morley.
Ordinele pentru baterea acestor monede mancus ar fi fost date doar cu ocazia unor evenimente speciale sau ceremonii religioase.