Un pasionat de istorie a descoperit o comoară cu detectorul de metale, în Prahova. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 03-08-2021 09:46

Un căutător de comori a găsit într-o pădure din Prahova 35 de monede de aur și câteva podoabe bizantine.

Tezaurul, unic în ţară, va fi inclus in patrimoniul cultural naţional, iar cel care a dat peste el va fi recompensat de stat.

Bogdan Ciupercă, arheolog: „Pe avers avem chipul împăratului, iar pe revers avem o reprezentare a lui Iisus Hristos. Cerceii sunt confecţionaţi dintr-o verigă plină destul de groasă şi pe care a fost introdus un pandantiv”.

Un bărbat din Bucureşti, pasionat de istorie, a găsit, cu ajutorul unui detector de metale, podoabele şi monedele. Erau îngropate, la o adâncime nu foarte mare, într-o pădure din sudul judeţului Prahova.

Cristian Cojanu, cel care a găsit tezaurul: „S-a auzit bip, bip, bip, am zis haide să săpăm şi aicea. Şi când am văzut, era o monedă din aur, după aceea am detectat încă treizeci și ceva. La aproximativ un metru distanţă de zona unde au fost monedele am reuşit să detectăm şi acei cercei care erau din aur”.

Fiecare monedă are mai bine de patru grame şi, în funcţie de starea de degradare, valorează pe piața actuala între 300 şi 700 de euro.

Mihai Dumitrache, director Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova: „Acest tezaur a aparţinut unui soldat care, din păcate, nu s-a mai întors să îşi recupereze bunul. Dar noi ne bucurăm de această descoperire unică”.

Bogdan Ciupercă, arheolog: „Este unicat, pentru că toate monedele aparţin aceleiaşi emisiuni”.

Tezaurul va fi expus la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova la finalul evaluării şi expertizării şi va fi inclus în patrimoniul cultural naţional.

Cel care a făcut descoperirea va fi recompensat de stat. Va primi până la 45 la sută din valoarea comorii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO