O militantă naţionalistă pentru limba ucraineană a fost împuşcată la Liov
O fostă membră naţionalistă a Parlamentului ucrainean, cunoscută pentru campaniile sale zgomotoase de apărare a limbii ucrainene, a murit după ce a fost împuşcată la Liov, relatează The Guardian.
Poliţia a lansat o căutare amplă a bărbatului înarmat despre care se presupune că ar fi împuşcat-o pe Irina Farion, în vârstă de 60 de ani, pe o stradă din vestul oraşului.
Guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, a declarat pe Telegram că Farion a murit după ce a fost transportată la spital. Ministrul de interne, Ihor Klymenko, spusese anterior că împuşcătura a fost tratată ca o tentativă de asasinat.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că primeşte rapoarte regulate despre eforturile de a-l captura bărbatul înarmat. El a spus că orice act de violenţă trebuie condamnat.
Farion, lingvist, a devenit membru al partidului naţionalist Svoboda (Libertatea) în 2005 şi a fost aleasă în Parlament în 2012, dar a eşuat în încercările ulterioare de a câştiga un loc. Ea a lucrat şi în consiliul regional din Liov.
Ea şi-a câştigat notorietatea pentru campaniile frecvente de promovare a limbii ucrainene şi de discreditare a funcţionarilor publici care vorbeau rusă.
În primele luni ale invaziei ruseşti a Ucrainei din februarie 2022, Farion a denunţat luptătorii vorbitori de limbă rusă ai regimentului Azov care au apărat oraşul-port Mariupol timp de trei luni.
Deşi ucraineana este singura limbă de stat a Ucrainei, mulţi dintre locuitorii săi vorbesc rusă ca primă limbă, o moştenire a dominaţiei sovietice.