Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI

×
Codul embed a fost copiat

Criza imigrantilor care incearca sa intre in UE obliga guvernele europene sa ia masuri disperate.

Angela Merkel si Francois Hollande vor ca tarile europene sa faca front comun in fata valului de imigranti. Cei doi lideri au anuntat ca vor inainta propuneri pentru o politica de azil comuna la nivelul Uniunii Europene. Pe de alta parte, Italia si Grecia, porti de intrare pentru imigranti, au fost indemnate sa deschida centre speciale pentru straini.

Imigrantii vor s-o ia de la capat, departe de razboaiele si saracia din tarile lor. Intrebarea este cati altii vor dori sa faca din Europa caminul lor.

Principalele evenimente de marti:

-► 3.000 de imigranti pe zi, in Macedonia
-► Bulgaria trimite blindate la frontiera
-► Imigrantii au ajuns in Ungaria
-► Merkel si Hollande vor ca tarile europene sa faca front comun in fata valului de imigranti

Citește și
cover imigranti
Scenele haotice care "sfasie sufletul UE". Dupa Germania, si Italia vorbeste despre o "rupere" a Spatiului Schengen

3.000 de imigranti pe zi, in Macedonia

Un numar de aproape 3.000 de imigranti sunt asteptati sa soseasca zilnic in Macedonia in urmatoarele luni, ca urmare a conflictelor din Siria si din unele tari invecinate, a estimat marti Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), transmite Reuters.

''Nu vedem vreun sfarsit al afluxului de persoane in lunile urmatoare'', a declarat Melissa Fleming, purtatoarea de cuvant a UNHCR, invocand continuarea violentelor in Siria si Irak si ''inrautatirea conditiilor'' pentru refugiatii sirieni in Turcia, Iordania si Liban.

Potrivit UNHCR, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene trebuie sa asigure o ''distribuire echitabila'' a solicitantilor de azil. ''Credem sincer ca, daca se iau masuri corecte, aceasta este o chestiune pe care Europa o poate gestiona'', a adaugat Fleming.

Macedonia a devenit in ultimele luni un punct-cheie de tranzit pentru imigrantii si refugiatii care incearca sa ajunga in statele prospere din nordul Europei.

In ultimele saptamani, intre 1.500 si 2.000 de imigranti au intrat zilnic in Macedonia, acest val masiv ducand la scene in care multimi disperate se lupta pentru a urca in trenuri supraincarcate, cu care sa-si continue calatoria.

Conform ONU, aproape 260.000 de persoane au ajuns in Europa de la inceputul anului, cel mai adesea dupa calatorii periculoase pe Marea Mediterana organizate de traficanti. Acesti imigranti vin in cea mai mare parte din zone de conflict din Africa si Orientul Mijlociu.

Bulgaria trimite blindate la frontiera

Bulgaria a trimis blindate la patru puncte de frontiera cu Macedonia in sprijinul politiei de frontiera, in cazul unui posibil aflux de imigranti, a anuntat marti Ministerul bulgar al Apararii, potrivit Agerpres. 'In aceasta etapa vom consolida preventiv paza frontierei asigurata de politia de frontiera', a declarat postului de radio local BNR Nikolai Karavainov, un responsabil pentru operatiuni in Ministerul Apararii de la Sofia.

Douazeci si cinci de soldati si vehicule blindate au fost trimise la punctele de frontiera dintre Bulgaria si Macedonia, dar 'numarul lor ar putea creste in cazul in care situatia se inrautateste', a spus el. Bulgaria este deocamdata ferita de afluxul de imigranti care sosesc din Grecia in Macedonia.

'Noi estimam ca riscul (unui astfel de aflux) este relativ limitat, deoarece Bulgaria respecta procedurile de inregistrare, ceea ce nu este cazul in Grecia, Macedonia si Serbia, a declarat marti ministrul de interne, Rumiana Bachvarova, pentru postul de televiziune Nova.

Bulgaria a gazduit de la inceputul anului 15.000 de imigranti ilegali, inclusiv sirieni veniti din Turcia. Imigrantii retinuti in Bulgaria sunt plasati in mai multe tabere de refugiati inainte de a ajunge la un statut care sa le permita, in cel mai bun caz, sa calatoreasca in UE fara a se instala aici. Guvernul de la Sofia a construit la frontiera cu Turcia un gard de 30 de km pe care intentioneaza sa-l extinda si mentine circa 1.000 de graniceri pentru a impiedica intrarea imigrantilor ilegali.

Imigrantii au ajuns in Ungaria

O mie de persoane care figurau printre cei 7.000 de imigranti ajunsi in Serbia in weekend-ul trecut dupa ce traversasera Macedonia, au trecut luni seara frontiera Ungariei, membra a UE, a constatat un fotoreporter al AFP.

Numerosi imigranti care au trecut frontiera dupa ora 17:00 GMT au declarat ca veneau direct de la frontiera Macedoniei cu Grecia. Ei au intrat in Ungaria cu doar cateva zile inainte ca autoritatile locale sa termine instalarea barierei destinate sa impiedice sosirea imigrantilor, anuntata pentru 31 august de guvernul ungar.

Acest zid este prevazut sa se intinda de-a lungul celor 175 kilometri ai frontierei sarbo-ungare. Autoritatile macedonene inchisesera joi trecerea frontierei cu Grecia, dar numarul refugiatilor a crescut rapid la mai multe mii de persoane care au depasit sambata fortele politienesti si si-au continuat drumul.

Angela Merkel si Francois Hollande vor ca tarile europene sa faca front comun in fata valului de imigranti

Cei doi lideri au purtat luni discutii pe acest subiect si au anuntat ca vor inainta propuneri pentru o politica de azil comuna la nivelul Uniunii Europene.

Pe de alta parte, Italia si Grecia, porti de intrare pentru imigranti, au fost indemnate sa deschida centre speciale unde strainii sa fie impartiti in categorii in functie de provenienta si motivul pentru care cer azil.

Dupa ce au vorbit despre importanta unei politici comune de azil la nivel european, Angela Merkel si Francois Hollande au readus in discutie subiectul sensibil al distribuirii migrantilor in mod proportional printre tarile membre.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Avem nevoie de o metoda de a imparti egal povara."

Iar Angela Merkel a profitat de ocazie pentru a condamna violentele care au vizat in weekend un adapost pentru refugiati din Germania.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Agresivitatea manifestata contra straini nu va fi acceptata sub nicio conditie."

Zeci de politisti au fost raniti, dupa ce un grup de extremisti i-au atacat pe membrii fortelor de ordine cu sticle, in timp ce refugiatii erau mutati din centru intr-o alta locuinta din orasul Haidenau.

In timp ce Merkel si Hollande cautau solutii, sute de imigranti treceau granita Serbiei cu Ungaria, dupa o calatorie istovitoare prin Turcia, Grecia si Macedonia.

Nick Thorpe, corespondent BBC: "Aceasta este una dintre cele mai folosite rute de catre refugiatii care trec din Serbia in Ungaria. Sute, chiar mii de oameni pasesc in fiecare zi pe aceste sine de tren. Trec pe langa gardul de sarma ghimpata, pe care ungurii se pregatesc sa il instaleze, iar aici iau primul contact cu politistii unguri."

Altii ajung cu trenurile direct in Gara de Est, cea mai mare din Budapesta, care a luat aspectul unei tabere de refugiati.

Ed Thomas, corespondent BBC News: "Locul este plin de oameni din Siria, din Afganistan si tot mai multi ajung aici in fiecare zi si este clar ca autoritatile ungare depun eforturi pentru a face fata situatiei."

Singura consolare intr-o mare de disperare vine de la cei cativa voluntari.

Potrivit estimarilor, peste 120.000 de refugiati, adica de trei ori mai multi decat anul trecut, au traversat Ungaria in drumul lor spre Vest.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Criza imigrantilor. Peste 7.000 au sosit in Serbia intr-o singura zi. Solutia Angelei Merkel pentru refugiati
Criza imigrantilor. Peste 7.000 au sosit in Serbia intr-o singura zi. Solutia Angelei Merkel pentru refugiati

In Balcani, continua exodul imigrantilor spre Europa Occidentala. Dupa ce au incercat zadarnic sa-i retina la frontiera cu Grecia, autoritatile macedonene au decis sa-i lasa sa intre.

Scenele haotice care
Scenele haotice care "sfasie sufletul UE". Dupa Germania, si Italia vorbeste despre o "rupere" a Spatiului Schengen

Peste 3.500 de oameni, in majoritate sirieni, se indreapta spre vestul Europei, dupa ce au reusit sa treaca din Grecia in Macedonia.

Criza imigrantilor, o problema mai dificila pentru UE decat falimentul Greciei. Indemnul lansat de Angela Merkel
Criza imigrantilor, o problema mai dificila pentru UE decat falimentul Greciei. Indemnul lansat de Angela Merkel

"Criza imigrantilor ar putea fi mai greu de solutionat pentru Uniunea Europeana decat falimentul Greciei", spune Angela Merkel.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.