Criza imigrantilor. Peste 7.000 au sosit in Serbia intr-o singura zi. Solutia Angelei Merkel pentru refugiati

Dată publicare: 24-08-2015 08:13
Dată actualizare: 27-08-2015 12:26


In Balcani, continua exodul imigrantilor spre Europa Occidentala. Dupa ce au incercat zadarnic sa-i retina la frontiera cu Grecia, autoritatile macedonene au decis sa-i lasa sa intre.

Cititi si:

Scenele haotice care "sfasie sufletul UE". Dupa Germania, si Italia vorbeste despre o "rupere" a Spatiului Schengen
Peste 4.000 de imigranti, salvati din Mediterana in ultimele 24 de ore. Imagini de la operatiunea pazei de coasta din Italia
Spatiul Schengen e in pericol. Ministrul german de Interne: Am putea suspenda acordul de libera circulatie din cauza crizei

Din Macedonia, pleaca mai departe, spre Serbia. Aproape 10.000 de refugiati au ajuns, numai in ultimele trei zile, pe teritoriul sarb.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au anuntat luni ca vor prezenta impreuna o propunere pentru o politica de azil comuna la nivelul Uniunii Europene si au cerut Italiei si Greciei sa deschida rapid centre de inregistrare a refugiatilor.

In aceste centre, refugiatii ce ar putea indeplini conditiile pentru a primi azil vor fi separati de imigrantii economici care au venit in Europa motivati doar de dorinta de a gasi un trai mai bun, iar acestia din urma ar trebui sa fie retrimisi in tarile lor. Crearea unor astfel de centre a fost deja decisa la Consiliul European din luna iunie, dar pana in prezent niciunul nu a fost infiintat.

"Nu putem tolera o asemenea intarziere", a punctat Angela Merkel in fata presei dupa intrevederea avuta la Berlin cu Francois Hollande, ea insistand ca respectivele centre sa fie create inca de anul acesta in tarile aflate in prima linie a valului de imigranti ilegali, precum Italia si Grecia.

De asemenea, Angela Merkel a mentionat ca atunci cand Uniunea Europeana va avea in mod global aceeasi legislatie privind azilul, toate statele blocului comunitar vor trebui sa o aplice "cat mai repede posibil", Germania si Franta urmand sa formuleze o propunere comuna in acest sens.

Sefa guvernului de la Berlin a subliniat din nou necesitatea elaborarii la nivelul UE a unei liste comune cu "tari sigure", ce respecta standardele democratice minime si de unde sa nu fie acceptati refugiati care invoca motive politice pentru a primi azil.

"Trebuie sa cream un sistem unificat al dreptului de azil" precum si o "politica comuna si cu reguli comune privind imigratia", a declarat la randul sau presedintele Hollande. Dar el a reluat si controversata idee a impartirii refugiatilor prin cote intre statele membre UE, invocand argumentul "solidaritatii", vorbind despre o "repartizare echitabila a refugiatilor care ar putea primi azil" , precum si despre "o repatriere in demnitate a persoanelor intrate in mod ilegal" in Europa.

"Au existat momente in istoria noastra europeana cand ne-am confruntat cu o situatie exceptionala, iar astazi avem o astfel de situatie si este una care va dura", a concis liderul de la Elysee.

Mii de refugiati, blocati la frontiera cu Macedonia

Potrivit Berlinului, exodul celor din Siria, Libia si Afganistan reprezinta cea mai grava dintre problemele cu care se confrunta Europa in prezent.

In ultimele zile, mii de refugiati, printe care si multi copii, au fost blocati la frontiera dintre Grecia si Macedonia, in plin camp, sub o ploaie torentiala.

"Oamenii de aici sunt atat de furiosi, atat de suparati! Nu le vine sa creada ca li se intampla asa ceva in Europa. Toti cu care am vorbit stau aici in aceste conditii de patru zile. Aceasta femeie e insarcinata, acest barbat are doua operatii pe cord, iar acolo e o femeie care spune ca bebelusul ei are febra mare", a relatat Arwa Damon, corespondent CNN.

Lipsiti de apa, alimente si medicamente, parintii nu le-au putut oferi copiilor decat mangaieri.

Imigrant sirian: "Uitati-va la fetita asta! In Siria, era o printesa, iar acum e tratata ca un animal!"

Dupa ce a trimis trupe speciale la frontiera, iar soldatii n-au ezitat sa loveasca femei, macedonenii au fost de acord, la insistentele ONU, sa deschida granita. Mai departe, luand cu asalt trenuri si autobuze, imigrantii se indreapta spre Serbia.

Aproape 10.000 de refugiati au ajuns numai in ultimele doua zile la Presevo, in sudul Serbiei.

Nebojsa Gasic, ministrul sarb al Apararii: "Avem personal medical aici, Crucea Rosie, jandarmi, polisti si militari. Toti sunt aici cu o singura misiune, sa le asiguram acestor oameni un tratament omenesc, sa le dam mancare si ajutor ca sa-si poata continua calatoria".

Pentru imigranti, urmatoarea tinta este Ungaria, care ridica o bariera metalica la frontiera cu Serbia, pentru a-i impiedica sa intre pe teritoriul ei. Ici-colo, prin sarma ghimpata se vad haine sfasiate sau cate un pantof pierdut, semn ca gardul nu ii poate opri pe cei care au infruntat pericole mult mai mari ca sa ajunga pana aici.


 

Jean-Claude Juncker respinge organizarea unui summit UE

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a respins luni apelurile pentru organizarea unui nou summit al UE privind imigratia, spunand ca statele membre ar trebui sa nu mai amane aplicarea acordurilor deja existente in domeniu, transmite Reuters.

Juncker si-a reiterat astfel criticile la adresa guvernelor europene care nu primesc refugiati din Italia si Grecia, unde zeci de mii de imigranti au ajuns pe mare in ultimele luni pentru a scapa de saracia si de razboaiele din tarile lor de origine.

"Nu avem nevoie de un nou summit. Statele membre trebuie sa adopte masurile europene si sa le aplice pe teritoriul lor", a scris el.

Juncker a adaugat ca Uniunea Europeana trebuie sa creeze o lista uniforma de 'state sigure' in care imigrantii pot fi trimisi inapoi.


VIDEO PROTVPLUS.RO