O jurnalistă de la USA Today demisionează din cauza unor articole false

Ultima actualizare: 17-06-2022 10:33
Gabriela Miranda
Twitter

Inventa surse şi citate: o jurnalistă a cotidianului naţional american USA Today a demisionat, iar ziarul a retras aproximativ 20 de articole de pe site-ul său, exprimându-şi joi ''regretul'', informează AFP vineri, scrie Agerpres. 

După ce a primit o solicitare de corectare a unui articol, USA Today a lansat un ''audit asupra muncii reporterei Gabriela Miranda'', una dintre jurnalistele sale, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.

Această anchetă internă ''a dezvăluit că unele dintre persoanele citate nu aveau legătură cu organizaţiile menţionate şi păreau inventate'', a denunţat publicaţia.

USA Today a constatat, de asemenea, că "citatele altor persoane nu au putut fi verificate în mod independent, iar unele articole conţineau citate care ar fi trebuit să fie atribuite altora".

Ca urmare, ziarul a eliminat 23 de articole de pe site-ul său şi de pe alte platforme deoarece "nu îndeplinesc criteriile noastre editoriale".

USA Today a precizat că ''face tot posibilul pentru a fi exact şi obiectiv în tot conţinutul său'' şi ''regretă această situaţie''.

''Vom continua să ne consolidăm principiile şi procesele de relatare şi editare'', a promis ziarul, publicând câteva reguli jurnalistice de bază, cum ar fi verificarea surselor şi a faptelor.

Titlurile articolelor incriminate apar, de asemenea, pe site, iar jurnalista "a demisionat din funcţia de reporter" de la ziar şi de la reţeaua USA Today, deţinută de grupul Gannett, numărul unu în presa locală din Statele Unite.

Gannett a fost achiziţionat în noiembrie 2019 pentru aproximativ 1,2 miliarde de dolari de un alt grup media din SUA, New Media Investment Group, pentru a forma un colos de peste 250 de publicaţii diferite.

Cândva înfloritoare şi extrem de diversă, presa cotidiană regională şi locală din Statele Unite a suferit teribil de pe urma crizelor succesive, în special a pandemiei de COVID-19.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO