O femeie din El Salvador a fost eliberată din închisoare după ce a fost condamnată pe nedrept pentru avort
O femeie din El Salvador a fost eliberată din închisoare la mai bine de șapte ani după ce a fost condamnată pentru că a făcut avort, BBC.
Tânăra de 28 de ani, identificată doar ca Lilian, a fost condamnată la 30 de ani de închisoare în 2015. Ea a născut o fetiță într-un spital public în acel an, dar copilul a suferit complicații de sănătate și a murit acolo trei zile mai târziu.
Avortul este total interzis în El Salvador, care are una dintre cele mai stricte legi anti-avort din lume. Procurorii au susținut că Lilian nu a avut grijă de făt în timpul sarcinii și a fost acuzată de neglijență și crimă agravată.
„A fost o traumă foarte grea”
Lilian, care are o fiică în vârstă de 10 ani, și-a susținut întotdeauna nevinovăția și a declarat că nu a intenționat niciodată să întrerupă sarcina.
„În numele tuturor tovarășelor mele, vă cer să nu mai acuzați și să nu mai urmăriți penal alte femei nevinovate ca mine", a declarat ea într-o conferință de presă miercuri. „A fost o traumă foarte grea de trăit și nu o doresc nimănui".
Grupurile de femei care au sprijinit-o pe Lilian în timpul calvarului său au declarat că aceasta a fost eliberată în decembrie, dar informația a fost făcută publică abia acum.
Acestea au spus că decizia judecătorului de a o elibera pe Lilian s-a bazat pe faptul că aceasta se afla într-o situație vulnerabilă în spital când și-a pierdut copilul.
Avorturile, interzise în El Salvador
Interzicerea totală a avorturilor în El Salvador a fost introdusă în 1998. Aceasta nu include derogări în caz de viol sau atunci când sarcina prezintă un risc pentru sănătatea mamei.
Cele care sunt găsite vinovate de întreruperea sarcinii riscă între doi și opt ani de închisoare. Dar în multe cazuri, acuzația este schimbată în omucidere agravată, care presupune o pedeapsă minimă de 30 de ani.
Se crede că zeci de femei au fost încarcerate pe nedrept în El Salvador sub suspiciunea că au făcut avort.
În urma campaniilor desfășurate de grupurile de apărare a drepturilor omului, o serie de femei care au fost condamnate au fost eliberate în ultimii ani. Însă unele rămân încă în închisoare și execută sentințe de zeci de ani.
„Insistăm asupra faptului că cerem dreptate, pentru ca femeile să aibă acces la drepturile noastre sexuale și reproductive", a declarat Mariana Moisa, de la grupul pentru drepturile civile „Nos Faltan Las 17” (Ne lipsesc cele 17), la conferința de presă de miercuri.
Președintele Nayib Bukele, care este de așteptat să fie reales luna viitoare, a declarat că intenționează să îmbunătățească condițiile din spitale pentru a face nașterea mai sigură. Dar a subliniat că nu intenționează să schimbe actuala lege a avortului din El Salvador.
Cea mai mare parte a populației țării este fie romano-catolică, fie evanghelică, care afirmă că viața începe la concepție și trebuie protejată cu orice preț.