El Salvador, prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată
Statul El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, după ce Congresul a aprobat propunerea preşedintelui Nayib Bukele de includere a criptomonedei, transmite Reuters.
Cu 62 din 84 de voturi, majoritatea parlamentarilor a votat în favoarea iniţiativei de creare a unei legi prin care să fie adoptat oficial bitcoin, în pofida temerilor privind impactul deciziei asupra negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, transmite Agerpres.
Bukele susţine că utilizarea criptomonedei îi va ajuta pe cetăţenii din El Salvador care trăiesc în străinătate să trimită remitenţe acasă, deşi dolarul SUA rămâne în continuare mijloc legal de plată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Decizia va aduce ţării noastre incluziune financiară, investiţii, turism şi dezvoltare economică", se arată într-o postare pe Twitter a preşedintelui statului din America Centrală.
El a adăugat că folosirea bitcoin, care va fi opţională, nu va provoca riscuri utilizatorilor.
"Guvernul va garanta convertibilitatea la valoarea exactă în dolari la momentul fiecărei tranzacţii", a declarat Bukele.
Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una din cele mai ridicate rate din lume.
Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.