O familie din Spania umblă pe străzi cu poza fiicei lor: „Janine, te rugăm să ne contactezi. Familia ta te caută”
Forțele armate ale Spaniei au trimis încă 1.000 de soldați în zonele afectate de viiturile catastrofale.
În total, 3.000 de militari, 5.000 de polițiști și membri ai Gărzii Naționale sunt mobilizați pentru căutarea zecilor de persoane care încă sunt date dispărute, dar și pentru curățarea străzilor și a caselor sufocate de noroi.
Este cea mai amplă mobilizare a forțelor spaniole pe timp de pace, a subliniat premierul Sanchez. Acestor efective li se adaugă mii de voluntari. Bilanțul, încă provizoriu, al inundațiilor este de 211 morți. Oficial, între victime se numără un cetățean român, dar presa spaniolă vorbește și de o familie de români – mamă, fiică și tată – înecați în garajul locuinței. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Cu disperare și lacrimi în ochi, oamenii îi caută pe cei dragi care au dispărut când au lovit viiturile. O familie umblă pe străzi cu poza fiicei lor.
Tată: „Sunt patru zile de când nu mai știu nimic de ea și am căutat-o în spital, am făcut și plângere, dar nu văd să o caute și nu știu, sunt disperat”.
Mamă: „Janine, te rugăm să ne contactezi. Familia ta te caută. Nu ne-am oprit să te căutăm! Te iubim foarte mult”.
Mulți își amintesc momente de groază, când casele lor s-au umplut de apă.
Femeie: „Pe această fereastră intra apa, dar cu o presiune care a făcut ca toată mobila și electrocasnicele să se miște”.
Localnică: „Toți vecinii din casele din față vedeau cum apa ajungea la ei acasă, inclusiv unele case au început să vibreze, și după chiar s-au dezmembrat și toți vecinii au trecut legați cu corzi și s-au adăpostit în casele noastre”.
Cristina Dobre, corespondent PROTV în Valencia: „Acest camping din orașul Benetusser de lângă Valencia a fost distrus în totalitate, mașinile au fost luate de ape, răsturnate, și s-au ciocnit între ele. Iar din această locuință un bărbat a fost salvat, în ultima clipă, de vecinii care l-au auzit strigând după ajutor”.
Localnici: „Mergi pe orice stradă și poți să vezi câte un cadavru pe jos”.
(...)
„Aici, din câte știu eu, sunt doi morți, unde locuiesc eu. O copilă și o tânără”.
Român din Spania: „Așa ceva, apocalipsă, nici în filmele de groază nu se vede – 2,02 m în casa scării, a trebuit să scoatem oamenii care nu puteau să înoate...”.
Pe autostrada A3, care leagă Valencia de Madrid, se poate circula, dar încă nu pe toate benzile.
Între timp, voluntarii ajută la curățenie și la împărțirea alimentelor. Înarmaţi cu mături, mopuri şi găleţi, eliberează zonele acoperite de moloz. Mașinile aduse de ape, care blochează străzile, sunt ridicate cu macaralele.
Mii de voluntari coboară zilnic pe un pod și merg către zonele inundate ca să îi ajute pe sinistrați.
Voluntar: „Mergem spre Paiporta”.
Reporter: Ce ați luat cu voi?
Voluntar: „Apă, mâncare, mături, lopeți...”.
Reporter: Toți acești oameni vin să ajute?
Bărbat: „Da, sunt oameni care vin din Valencia echipați să ajute”.
La marginea orașului Valencia sunt adunate bunurile care au mai putut fi salvate.
Cristina Dobre, corespondent PROTV în Valencia: „În acest morman sunt lucruri de valoare, frigidere care au fost luate de viitură și duse pe drum”.
Autoritățile noastre colaborează cu cele spaniole pentru a-i ajuta pe românii afectați.
Marcel Ciolacu, premierul României: „S-au pierdut și documente, și cine dorește să se repatrieze cu alte cuvinte suntem implicați, dar cum este corect suntem într-un alt stat, ne coordonăm atât la nivel guvernamental cât și la nivel local”.
Spaima nu a trecut în Spania. Meteorologii au anunțat că mai multe zone din provinciile Valencia și Castellon, precum și sudul Tarragonei, se află sub cod portocaliu de ploi, în timp ce în Andaluzia este cod roșu.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, inundatii, familie, voluntari, fiica,
Dată publicare:
02-11-2024 19:11