O companie germană a livrat tehnologie restricționată în Rusia — după intrarea în vigoare a sancțiunilor UE

O companie germană de tehnologie a reușit să exporte echipamente restricționate în Rusia, chiar și după ce Uniunea Europeană a impus un nou val de sancțiuni regimului lui Vladimir Putin, în urma invaziei din Ucraina.
O investigație realizată de POLITICO a dezvăluit că Kontron — care operează în UE, Marea Britanie și SUA — a folosit filiala sa din Slovenia pentru a exporta în Rusia echipamente sensibile în valoare de peste 3,5 milioane de euro, în ultima parte a anului 2023.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda valurilor succesive de sancțiuni impuse de UE în 2023, inclusiv al celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni, adoptat în iunie, menit să restricționeze exporturile de tehnologie avansată și cu dublă utilizare către Rusia.
Documentele de export analizate de POLITICO arată că 11 livrări au fost efectuate din Slovenia către filiala rusă, Iskra Technologies, în perioada iulie-noiembrie 2023 — adică la câteva luni după intrarea în vigoare a sancțiunilor din iunie.
Tehnologia exportată a inclus și un produs cu dublă utilizare, capabil să monitorizeze și să intercepteze traficul de comunicații, cunoscut sub numele de SI3000.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Cum se apără compania
Compania susține că livrările — care includeau produse high-tech și cu dublă utilizare interzise prin sancțiunile UE — erau comenzi deja existente și permise pe baza unor licențe de export eliberate de guvernul sloven. Kontron mai afirmă că a oprit toate livrările noi după iunie 2023.
„După implementarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni (iunie 2023), am oprit exporturile de bunuri noi și am livrat doar comenzile deja aprobate, în conformitate cu licențele de export emise și cu sancțiunile UE în vigoare”, se arată într-un comunicat al companiei.
Sancțiunile UE privind tehnologia cu dublă utilizare sunt menite să se aplice tuturor contractelor, fie ele noi sau deja încheiate, chiar dacă sunt anterioare intrării în vigoare a sancțiunilor. Există totuși excepții punctuale, pentru tehnologie cibernetică, de urgență sau medicală, dar companiile trebuie să obțină permisiune de la statul membru în care își au sediul.
Comisia Europeană și Autoritatea Centrală Vamală din Germania nu au indicat că ar fi în curs o investigație privind Kontron.
Totuși, cazul a reaprins întrebările privind capacitatea Rusiei de a obține tehnologie occidentală vitală, în ciuda restricțiilor, și a determinat apeluri pentru înăsprirea regimului global de sancțiuni.
Roderich Kiesewetter, membru CDU în Bundestag și fost oficial NATO, a declarat:
„Lipsa tehnologiei occidentale este o lovitură gravă pentru economia de război a Rusiei. De aceea, Moscova încearcă constant să o obțină prin rețele sofisticate de evitare a sancțiunilor.”
El avertizează că accesul continuu al Rusiei la tehnologie de telecomunicații și supraveghere „alimentează mașinăria de război a lui Putin și slăbește securitatea europeană”.
Konstantin von Notz, parlamentar ecologist și președintele Comisiei de Supraveghere a Serviciilor de Informații din Bundestag, a cerut ca orice încercare de subminare a sancțiunilor să fie tratată cu maximă seriozitate:
„Autoritățile de supraveghere din UE și din statele membre trebuie să investigheze temeinic aceste cazuri și să închidă toate breșele din regimul sancțiunilor.”
Bill Browder, investitor britanico-american și militant politic care a promovat sancțiuni împotriva abuzurilor din Rusia, a declarat:
„Sancțiunile nu au nicio valoare fără aplicare. Occidentul trebuie să combată ferm pe cei care alimentează războiul lui Putin și să se asigure că toate restricțiile sunt respectate.”
Sursa: Politico
Etichete: Rusia, germania, livrare, tehnologie, firma,
Dată publicare:
23-05-2025 20:36