O barza, suspectata de spionaj in Egipt. Istoria animalelor implicate in "scandaluri informatice"
Autoritatile din Egipt au retinut o barza pe care un cetatean a suspectat-o ca ar fi spion, relateaza The Guardian, subliniind ca incidentul face parte dintr-un lung sir de animale, implicate in “scandaluri de spionaj”.
Mohammed Kamal, seful politiei din regiunea Qena, situata la 450 km, sud-est de Cairo a marturisit ca pasarea a fost semnalata de un localnic care a devenit suspicios dupa ce a remarcat un dispozitiv electronic atasat de barza. Pasarea a fost ridicata de autoritati iar in urma analizelor efectuate de o comisie veterinara, chemata de autoritatile guvernamentale, s-a constatat ca dispozitivul nu era o bomba sau gadget de spionaj, relateaza huffingtonpost.com.
Barza purta un dispozitiv de urmarire folosit de un grup de oameni de stiinta din Franta pentru a documenta obiceiurile migratoare ale pasarilor. Autoritatile egiptene au recunoscut ca dispozitivul a incetat sa mai functioneze dupa ce pasarea a trecut peste granita franceza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu este primul caz in care o pasare este suspectata de spionaj, relateaza The Guardian. In 2011, un vultur a fost capturat in vestul Sudanului dupa ce oficialii au fost convinsi ca poarta aparatura de supraveghere pentru serviciile de securitate israeliene. Si in acest caz s-a dovedit ca dispozitivele de pe pasare reprezentau opera unor ecologisti care monitorizau vulturii. In 2007, autoritatile din Iran au retinut 14 veverite "spioane" iar un an mai tarziu un porumbel a fost capturat langa o centrala de imbogatire a uraniului din aceasta tara.
Spionajului international cu ajutorul animalelor are o lunga istorie. In 1908, un inginer german a montat pentru prima data o camera foto pe un porumbel pentru a realiza imagini aeriene iar experimentul sau a inspirat serviciile secrete germane. Recent, in 2007, oamenii de stiinta din China anuntau ca au reusit sa implanteze electrozi in creierul unor porumbei pentru a le controla zborurile. Si americanii s-au folosit de animale in spionaj: in anii '60, CIA-ul intentiona sa foloseasca pisici cu microfoane si transmitatoare ascunse pentru a colecta informatii in timpul Razboiului Rece.