Agentia de turism, vinovata de moartea celor 8 turisti mexicani in Egipt in septembrie. Declaratiile autoritatilor din Mexic

Ultima actualizare: 10-01-2016 07:11
politie Egipt - Getty

Politia egipteana a ucis din greseala 12 persoane si au ranit alte 10, egipteni si turisti mexicani, in timpul unei operatiuni impotriva jihadistilor in vestul Egiptului. Vinovata este insa agentia de turism, sustin autoritatile mexicane.

Ancheta privind atacul aerian lansat de armata egipteana soldat cu uciderea din eroare a opt turisti mexicani si patru egipteni, in luna septembrie, indica faptul ca agentia de turism care a organizat excursia este responsabila de incident, au anuntat miercuri autoritatile mexicane, relateaza AFP.

Cei opt turisti si patru insotitori egipteni au fost ucisi la 13 septembrie cand avioane de lupta sau elicoptere ale armatei au bombardat vehiculul in care se aflau, la 250 km sud-vest de Cairo, in inima desertului, foarte vizitat de turisti. Grupul se oprise sa ia masa.

“Autoritatile administrative si agentia de turism ar fi trebuit sa cunoasca mai multe informatii privind autorizarea de deplasare in zona si ca in acest caz ar fi responsabile” de acest incident, a declarat ministrul mexican al afacerilor externe, dna Claudia Ruiz Massieu, care a adaugat ca a fost informata de guvernul egiptean ca "ancheta este pe punctul de a se incheia."

Guvernul egiptean, care a fost foarte retinut cu privire la informatiile privind circumstantele si cauzele incidentului, a afirmat ca armata a lovit acest grup 'din eroare', in timp ce urmarea 'teroristi jihadisti', precizand ca turistii in cauza se aflau intr-o 'zona interzisa'. Sase turisti mexicani au fost de asemenea raniti in atac si repatriati la cateva zile dupa incident.

Ministrul de externe egiptean Sameh Shoukry a promis in septembrie o "ancheta aprofundata si transparenta" in acest caz, dar parchetul general a interzis media publicarea oricarei informatii referitoare la fapte sau la ancheta. Supravietuitori ai atacului au declarat ca grupul de turisti a fost bombardat de avioane si un elicopter.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO