Numele lui Hitler e interzis. Cum arata azi orasele in care s-au nascut Fuhrerul si Stalin

Ultima actualizare: 05-04-2013 13:20
Hitler stalin

La peste 60 de ani de la mortile celor mai cunoscuti dictatori din istorie, in Braunau, Hitler este un motiv de rusine, in timp ce, in Gori, Stalin este motiv de mandrie.

Adolf Hitler s-a nascut in Braunau am Inn, Austria, in 1889, in timp ce Joseph Stalin s-a nascut in Gori, Georgia, un deceniu mai tarziu. Cele doua orase se lupta si astazi cu mostenirea grea lasata de cei doi dictatori, relateaza BBC.

Lovit de saracie si plin de blocuri de apartamente darapanate din era sovietica, Gori este inca marcat de razboiul din Georgia si se afla la polul opus fata de Braunau, un cochet orasel austriac, cu un centru medieval foarte bine pastrat si aflat la cativa kilometri de Bavaria, Germania, una dintre cele mai bogate regiuni din Europa.

Un reporter al televiziunii britanice a interactionat cu locuitorii acestor orase la 60 de ani de la moartea lui Stalin si la 68 de ani de la moartea lui Hitler.

"Oamenii de aici se supara daca il compari pe Stalin cu Hitler" a povestit un locuitor din Gori unde Stalin este vazut ca un erou local. "Este baiatul nascut in Georgia, care a castigat cel de-Al Doilea Razboi Mondial si care a schimbat lumea. Insa restul lumii, in special occidentalii, il uraste si il vede ca pe un dictator sangeros care a suprimat libertatea celor din Georgia" a mai declarat acesta.

Bulevardul principal din oras este numit Stalin si a fost dominat de o statuie a acestuia, data jos in 2010 de guvernul lui Mikhail Saakashvil spre nemultumirea localnicilor. In urma cu cateva saptamani, coalitia care a castigat noile alegeri si a invins partidul pro occidental al lui Mikhail Saakashvili a decis construirea unei noi statui a lui Stalin. Aceasta va fi amplasata in "Muzeul lui Stalin", un adevarat altar dedicat conducatorului sovietic si principala atractie turistica a orasului. 

In acest timp, in Braunau este de neconceput sa existe o strada care sa-i poarte numele lui Hitler. Singurul lucru din oras care face trimitere la Hitler este o placa de granit situata in fata cladirii unde s-a nascut liderul nazist. Mesajul ei este: "Pentru pace, libertate si democratie. Niciodata fascism din nou. Milioane de morti ne reamintesc asta". Numele lui Hitler nu apare deloc mentionat.

Autoritatile locale au incercat sa puna placa pe cladirea in care s-a nascut Hitler, doar pentru a marca un eveniment istoric (100 de ani de la nasterea sa), spun ei, insa proprietara casei nu le-a dat voie.

"Nu suntem vinovati pentru ca Hitler s-a nascut aici. Nu trebuie sa ne cerem scuze" a povestit un barbat din Braunan unde locuitorii sunt impartiti cand vine vorba de Hitler: unii nu vor sa auda de numele lui, in timp ce altii cred ca trebuie sa se vorbeasca despre el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO