Numărul deceselor în Italia crește implacabil. Bisericile au devenit camere mortuare

Numărul deceselor în Italia crește implacabil. Bisericile au devenit camere mortuare

Italia toată este în doliu, iar numărul deceselor provocate de Covid-19 crește implacabil. Sâmbătă, 21 martie, în Italia erau înregistrate 4.032 de decese.

În spitalele copleșite de afluxul de bolnavi, medicii vorbesc cu lacrimi în ochi despre angoasa pacienților care mor singuri. În aceste condiții disperate, premierul Giuseppe Conte a anunțat măsuri și mai dure. A interzis accesul în parcuri, grădini publice, locuri de joacă, dar și recreerea în aceste spații. Italienii nu mai au voie să se îndepărteze mai mult de 200 de metri de casă.

Bisericile au devenit camere mortuare

 

 

Sunt atât de mulți oameni care au murit la spitalul din Cremona, încât bisericile din orașul lombard au devenit camere mortuare, înainte ca sicriele să fie transportae la crematorii cu camioanele armatei.

Apropiații nici nu-și pot lua adio de la cei care s-au stins. Sunt toți în carantină.

Alina Culuța, româncă din Bergamo: „Mor 60, 70 de persoane pe zi și nu mai au loc aici în cimitire. Aici pleacă cu avioanele militare și îi duc în alte spitale din Italia, că nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Chemi salvarea acum că te simți rău și nu mai poți să respiri și vine peste două zile să te ia pentru că nu mai sunt locuri. Îmi pare rău că lumea nu înțelege, și înțeleg că nu înțeleg, că nu trăiesc ei situația de aici. Dar nu e glumă proastă. Am 20 colegi de muncă cărora le-au murit părinții și bunicii”.

La fel ca spitalele din Bergamo, dar și din alte orașe ale Lombardiei, și cel din Cremona este copleșit de numărul celor în stare gravă.

În lipsa unui tratament eficient, medicii și asistenții se lupta să-i țină în viață.

Regulat, la intervale de 13 sau 16 ore, pacienții sunt întorși cu față în jos, pentru că presiunea asupra plămânilor atinși de boală să fie ușurată.

Toți acești oameni care se chinuie la fiecare respirație sunt și foarte contagioși. Apropierea de ei ar trebui redusă la minimum, însă acest lucru este imposibil.

Medicii și asistentele au echipamente complete de protecție, inclusiv mănuși și ochelari, și se spală mereu cu geluri dezinfectante.

Medicii sunt epuizați

 

 

Cumplit este că sunt aproape de epuizare, fizică și psihică, ceea ce înseamnă că întregul sistem medical e în pragul colapsului. Dar ei continuă, sunt în prima linie a frontului și nu mai există o altă linie de apărare.

Leonor Tamayo, medic la terapie intensivă, Cremona: „Este foarte periculos. E ca un tsunami. Suntem aici vreo 12 ore pe zi, mergem acasă doar pentru câteva ore, apoi revenim la spital”.

Un pacient care se reface după o formă severă de Covid-19 este singurul a cărui stare s-a ameliorat în ultimele două săptămâni la spitalul din Cremona.

Practic toate saloanele acestui spital au devenit unități de terapie intensivă. Și sunt pline de pacienți în stare gravă, la fel că în alte spitale din Lombardia.

Pacienții devin tot mai tineri. Mulți din această categorie sunt tratați acasă, pentru că nu mai e loc pentru ei în spitale. Este o schimbare majoră, pentru că știam că virusul îi afectează mai mult pe cei vârstnici. Dar acum vorbim de oameni de 30 - 40 de ani cu Covid-19.

De la neurochirurgie la terapie intensivă

 

 

O doctoriță a cărei specializare este neurochirurgie a ajuns să lucreze acum la terapie intensivă. La rândul ei, are un mesaj pentru întreaga lume. Trebuie să închideți tot și să rămâneți în case.

Emanuela Catenacci, neurochirurg, Cremona: „Poate că noi nu știam la început ce se poate întâmpla, dar acum știm prea bine. Să nu credeți că ce se întâmplă aici nu se poate întâmpla și în altă parte. Dar se poate. Se poate întâmpla dacă nu luați măsuri drastice să opriți asta”.

Citește și...
Francisc Doboș: ”Stați acasă zilele astea, dacă nu vreți să ajungeți mai repede acasă la...Cel de sus”
Francisc Doboș: ”Stați acasă zilele astea, dacă nu vreți să ajungeți mai repede acasă la...Cel de sus”

Francisc Doboș, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin care îndeamnă cetățenii să stea acasă.

Recomandări
Proiect pentru dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, adoptat tacit de Senat
Proiect pentru dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, adoptat tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali prin care se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, scrie Agerpres. 

Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa
Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Visarion Alexa chema femeile la spovedanie după ce le agresa sexual. Preotul avea conversații cu victimele pe Telegram
Visarion Alexa chema femeile la spovedanie după ce le agresa sexual. Preotul avea conversații cu victimele pe Telegram

Preotul Visarion Alexa, aflat sub control judiciar pentru agresiune sexuală, este așteptat să sosească, din nou, la Parchetul General, unde continuă percheziția informatică începută marți.