"Nu mai vanati Pokemoni aici!" Mesajul Muzeului Holocaustului din Statele Unite pentru americanii cuceriti de noul joc
Jocul devenit un fenomen cultural in ultimele zile in Statele Unite a dus la situatii neobisnuite.
Muzeului Holocaustului si Cimitirul National Arlington le-au cerut americanilor sa nu mai vaneze pokemoni de pe smartphone-uri in aceste zone, pentru ca reprezinta "o lipsa de respect" relateaza BBC. Ambele locuri figureaza in noul joc Pokemon GO care a creat frenezie peste ocean.
Pokémon GO”, un joc pentru dispozitive mobile, a generat o veritabila frenezie mondiala
”Pokémon Go”, prima incursiune a companiei japoneze Nintendo in domeniul jocurilor destinate dispozitivelor mobile, a generat o veritabila frenezie pe plan mondial in randul posesorilor de tablete si smartphone-uri, bucurandu-se, la doar cateva zile dupa lansare, de un succes fenomenal, relateaza news.ro. Acest joc video poate fi descarcat gratuit pe dispozitivele mobile care functioneaza cu sistemele de operare Android si iOS. Jocul, care combina franciza veche de 20 de ani cu realitatea augmentata, permite jucatorilor sa se plimbe in vecinatati cunoscute in viata reala, cautand in acelasi timp personaje din jocul ”Pokémon”, pe ecranele smartphone-urilor.
Potrivit site-ului vox.com, jocul ”Pokémon Go” utilizeaza GPS-ul si ora afisata de telefonul mobil pentru a detecta locul si momentul in care utilizatorii se afla in joc si genereaza personaje din jocul ”Pokemon” care ”apar” in jurul utilizatorilor (pe ecranul telefonului mobil), pentru ca acestia sa incerce sa ii prinda. Pe masura ce utilizatorul se misca, mai multe tipuri de ”Pokémoni” apar in jurul lui, in functie de locul si momentul in care acesta se afla. Jocul ii incurajeaza pe utilizatori sa se deplaseze si sa calatoreasca in lumea reala pentru a prinde ”Pokemonii” din joc. Aceasta combinatie dintre un joc si lumea reala cu care interactioneaza este cunoscuta sub numele de ”realitate augmentata”.
In apropierea unui Pokémon, telefonul mobil primeste o notificare si camera foto a acestuia se declanseaza, facand sa apara un ”monstru” in cadrul imaginii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a-si fotografia ”captura” acolo unde a gasit-o. Jocul ”Pokémon Go” se desfasoara intr-un univers populat cu creaturi exotice si puternice - acestea pot sa semene cu sobolani, serpi, dragoni, dinozauri, pasari, oua, copaci si chiar sabii. In acel univers, oamenii, denumiti ”antrenori”, calatoresc in jurul globului pentru a imblanzi acele creaturi si, intr-o maniera care genereaza intrebari etice, le folosesc punandu-le sa lupte unele impotriva celorlalte.
Birouri, autostrazi, gradini, rauri, sali de baie... niciun loc nu scapa de ”invazia” acestor creaturi virtuale, afirma Le Figaro. Iar principiul de baza al jocului i-a sedus pe utilizatorii din lumea intreaga. Lansat pe 6 iulie in Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda, jocul ”Pokémon Go” a atras intr-o singura zi mai multi utilizatori in Statele Unite decat reteaua de socializare Tinder pe dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android. Totodata, rata zilnica a utilizatorilor activi este aproape egala cu cea a retelei de socializare Twitter. Jocul este utilizat in medie 43 de minute pe zi, mult decat WhatsApp sau Instagram.
Prima generatie a jocului ”Pokémon” a inceput cu 151 de creaturi, insa, de atunci, catalogul acestora s-a extins la peste 720. In jocul ”Pokemon Go” doar cele 151 de creaturi originale sunt disponibile. Mult timp reticenta la ideea de a-si lansa jocurile pe dispozitive mobile, compania Nintendo a optat in cele din urma pentru aceasta strategie si a mizat pe simplitate. Comenzile au fost reduse la maximum: Deplasare, un deget apasat pe ecran, ”derulare”. Rezultatul a fost uluitor: un joc video accesibil tuturor, chiar si rezidentilor din tari in care jocul nu a fost inca lansat.
Numerosi internauti, in special din Franta, au luat cu asalt site-ul apkmirror.com, care permite descarcarea unor aplicatii pentru dispozitive mobile cu sistem Android, inclusiv a aplicatiei ”Pokémon Go”, indiferent de tara in care se afla utilizatorul. Traficul site-ului a crescut cu aproape 600% si a ajuns la peste 4 milioane de vizitatori pe 6 iulie, ziua lansarii acelei aplicatii. ”Pokémon GO” include numeroase ”Pokespots”, locuri prestabilite care reprezinta habitate ale creaturilor din joc, create adeseori in functie de mediile naturale ale creaturilor din jocul original. Astfel, Pokemonii de apa au tendinta de a se afla in apropiere de lacuri, rauri si mari.
Succesul jocului este asociat cu aceasta combinatie inedita dintre real si virtual, cu atat mai mult cu cat niciun loc real nu este interzis in joc. Acest element specific al aplicatiei a generat deja si cateva momente amuzante, care nu fac decat sa ii sporeasca reputatia. Surprins de prezenta unui numar mare de persoane in fata casei sale, o fosta biserica, un proprietar din Massachussetts si-a dat seama ca locuinta lui poate fi o arena, un loc propice luptelor intre Pokémoni si ”antrenori”. ”Sa traiesti intr-o fosta biserica poate sa insemne multe lucruri. Astazi, asta inseamna ca locuinta mea este o arena Pokémon. Treaba asta promite sa devina fascinanta”, a scris pe Twitter utilizatorul Boon Sheridan.
In Australia, dupa ce a fost ”vizitat” de mai multi jucatori de ”Pokémon GO”, un comisariat de politie a fost obligat sa publice un mesaj oficial pe pagina sa de Facebook, in care a reamintit conditiile legale referitoare la accesul in cladirile politiei: ”Nu este nevoie sa intrati in comisariat pentru a recupera Pokeball-urile. Ganditi-va mai bine ca trebuie sa va ridicati ochii de pe ecranul telefonului mobil atunci cand traversati strada!”.
La Paris, o ”vanatoare uriasa de Pokémoni GO” a fost deja anuntata pe retelele de socializare si va avea loc joi, in Jardin du Luxembourg. Insa ”Pokémon Go” poate sa genereze si anumite probleme, precizeaza vox.com. O adolescenta din Riverton, un oras din statul american Wyoming, a descoperit pe 8 iulie un cadavru in timp ce cauta un Pokemon. De asemenea, politia din statul american Missouri a anuntat ca patru suspecti au folosit ”momeli” false in jocul ”Pokemon Go” pentru a-i ademeni pe ceilalti utilizatori in anumite locuri (”Pokestops”), cu scopul de a-i jefui. De asemenea, au existat raportari ale unor accidentari suferite de utilizatori in timpul acestui joc, iar politia din mai multe tari a emis avertismente oficiale, cerand utilizatorilor sa nu se deplaseze in locuri necunoscute.