Noul presedinte ceh Milos Zeman a depus juramantul


Ultimul update: Luni 11 Martie 2013 07:07
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2013 13:27
Categorie: Stiri externe
Milos Zeman

Presedintele ceh Milos Zeman a depus vineri juramantul devenind noul sef al statului, succedandu-i in functie lui Vaclav Klaus.

Cel de-al doilea si ultim mandat de cinci ani al lui Vaclav Klaus s-a incheiat la miezul noptii de joi spre vineri, relateaza AFP.

Un veteran al stangii cehe si premier in perioada 1998-2002, Zeman, in varsta de 68 de ani, a obtinut victoria detasat, la 26 ianuarie, in priemele alegeri prezidentiale cehe organizate prin sufragiu direct, cu 54,8% din voturile exprimate.

Adversarul sau, Karel Schwarzenberg, in varsta de 75 de ani, un aristocrat de dreapta si actualul ministru de Externe, a obtinut 45,2% din voturile exprimate.

Fostul presedinte Vaclav Klaus, in varsta de 71 de ani, a participat vineri la ceremonia de investire a succsorului sau, organizata in Sala Vladislav a Castelului Praga, fosta resedinta regala transformata in sediul presedintiei, dupa infiintarea Cehoslovaciei, in 1918.

In primul discurs sustinut in calitate de presedinte, Zeman a declarat ca va actiona in vederea "pacificarii si stabilizarii scenei politice cehe". "Propun presedintia mea ca pe un teren neutru in vederea unei dezbateri a tuturor partidelor parlamentare si altor organisme. Propun sa fiu un mediator si in niciun caz un judecator", a subliniat el.

Un proeuropean, spre deosebire de predecesorul sau care a fost un eurosceptic, Zeman a profitat de ocazie pentru a critica fenomene negative ce afecteaza societatea, ca de exemplu o amplificare a extremei drepte si coruptiei.

Cunoscut pentru rezervele fata de jurnalisti, el a formulat, in aplauzele celor din sala, critici dure la adresa unei "mari parti a presei", care se preteaza, in opinia sa, la "manipularea opiniei publice".

Un economist de profesie, Zeman atinge un punct culminant al carierei sale politice, dupa ce a ocupat functii ca cea de presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului (1996-1998) si premier (1998-2002), pe cand era presedintele Partidului Social-Democrat (CSSD).

Celebru pentru un vocabular dur, cu accente populiste, el a obtinut victoria in alegerile prezidentiale cu sprijinul electoratului de stanga si din provincie, care l-a sustinut puternic.

Sursa: Mediafax

Milos Zeman, noul presedinte al Cehiei, vrea alegeri parlamentare anticipate
Milos Zeman, pe primul loc in scrutinul prezidential din Cehia
Cehii isi aleg pentru prima data presedintele prin sufragiu universal direct
VIDEO PROTVPLUS.RO