Noul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk: Pericolul unui nou razboi exista si "nu numai in estul Ucrainei"

Dată publicare: 01-09-2014 12:33
Dată actualizare: 04-09-2014 07:05


Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat asupra pericolelor unui razboi "nu numai in estul Ucrainei", intr-un discurs rostit luni la 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Poloniei, ce a declansat al Doilea Razboi Mondial.

In cadrul summitului NATO din aceasta saptamana, liderii tarilor membre vor "reflecta impreuna la o noua politica ce va avea ca obiectiv principal securitatea si eficienta actiunii comunitatii noastre occidentale in fata amenintarii unui razboi nu numai in estul Ucrainei", a declarat Tusk, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

"Inca mai este timp sa ii oprim pe cei pentru care violenta, forta, agresiunea devin inca o data arsenalul unei actiuni politice", a subliniat Tusk, ales sambata la presedintia Consiliului Europei in locul belgianului Herman van Rompuy.

Tusk a cerut ca solidaritatea europeana si euroatlantica "sa ia o dimensiune practica". "Vazand tragedia ucrainenilor, razboiul, pentru ca trebuie sa folosim acest termen, stim ca septembrie 1939 nu poate sa se mai repete", a declarat el la locul fostei baze poloneze Westerplatte, din apropiere de Gdansk, impotriva careia nava germana Schleswig-Holstein a deschis focul in zorii zilei de 1 septembrie 1939, acestea fiind primele focuri de arma din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Alte ceremonii care vor marca inceputul acestui conflict sunt prevazute in cursul dupa-amiezii la Gdansk, in prezenta presedintelui german Joachim Gauck si a omologului sau polonez Bronislaw Komorowski.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO