Noul ministru rus al Apărării cere mai multe măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei şi Belarusului
Noul ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a pledat vineri la Minsk pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus, relatează EFE.
„Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de o cooperare mai strânsă pentru a reacţiona la timp la schimbările în situaţia politico-militară din lume şi de adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Uniunii Statale", a declarat Belousov în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Viktor Hrenin, relatează agenţia oficială de presă BELTA.
El a subliniat că Belarus "a fost şi rămâne vecinul nostru apropiat, aliatul nostru fidel şi partenerul nostru de încredere".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Belousov face parte dintr-o delegaţie condusă de preşedintele rus Vladimir Putin, aflat vineri într-o vizită oficială în ţara vecină.
Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko s-au arătat dispuşi joi seara - într-o declaraţie de presă făcută la sosirea lui Putin pe aeroportul din Minsk, unde a fost întâmpinat de preşedintele ţării gazdă - să abordeze vineri probleme de securitate, cum ar fi exerciţiile cu arme nucleare tactice ruse care au început săptămâna aceasta la graniţa cu Ucraina şi la care participă şi Minskul.
Hrenin a profitat de ocazie pentru a-l felicita pe Belousov pentru numirea sa în funcţia de ministru al Apărării şi şi-a exprimat convingerea că experienţa sa de până acum îi va permite să facă faţă provocărilor cu care se confruntă armata rusă "în aceste vremuri dificile".
Exerciţiile nucleare non-strategice se desfăşoară în Districtul militar Sud, care include de asemenea cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în 2022 (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), pe lângă Crimeea, anexată în 2014.
Rusia a desfăşurat arme nucleare tactice în 2022 în Belarus, de unde Moscova a pătruns pe teritoriul Ucrainei în luna februarie acelaşi an.
Lukaşenko susţine că acest armament nuclear este pur defensiv şi reprezintă un mijloc de descurajare împotriva unei posibile agresiuni din partea Alianţei Nord-Atlantice, notează EFE.