"Noua fata" a Colosseumului. Sistemul prin care restauratorii au curatat impunatorul obiectiv turistic din Roma
Batranul Colosseum are o noua fata. Cu multa migala, restauratorii au indepartat manual funinginea si murdaria care acopereau exteriorul impozantei arene.
Laborioasa operatiune a durat aproape trei ani. Dar rezultatul este peste asteptari, au spus turistii care s-au nimerit la Roma in ziua inaugurarii.
"Noua fata" a Colosseumului a fost prezentata publicului in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul Italiei. A fost cea mai ampla operatiune de restaurare prin care a trecut batrana arena a gladiatorilor. S-au folosit vapori de apa si perii pentru a indeparta stratul de negreala care acoperea peretii monumentului vechi de doua milenii.
"In timpul lucrarilor am identificat acele zone care sunt expuse celui mai mare risc de deteriorare. Acele zone pe unde trec cei mai multi oameni si unde, peretii erau acoperiti de o crusta si aparusera crapaturi" - au declarat arhitectii.
Arhitectii care au coordonat lucrarile de restaurare i-au cerut guvernului sa inchida permanent traficul pe soseaua de langa Colosseum: "Daca circulatia va fi reluata, vor trece doar trei sau patru ani pana cand Colosseumul va ajunge in starea de dinainte."
Cheltuielile, de aproape sase milioane si jumatate de euro, au fost suportate de un producator italian de incaltaminte si de accesorii de lux.
Fondatorul companiei a raspuns pe aceasta cale apelului disperat lansat de executivul italian, care nu isi permite sa acopere din bugetul de stat costurile lucrarilor de restaurare, vitale in cazul multor monumente.
Acelasi producator a pus la bataie alte 20 de milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de restaurare la Colosseum. Acestea vor include consolidarea zonei unde gladiatorii se pregateau de lupte si unde erau inchise animalele si crearea unei centru turistic. Sase milioane de turisti viziteaza in fiecare an Colosseumul.