Nou record de infectări cu coronavirus în lume. Ce măsuri se pregătesc să ia autoritățile
După ce ieri Italia a înregistrat un nou record de infectări cu COVID, aproape 190.000 de cazuri, guvernul de la Roma a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârste de peste 50 de ani.
Franța este pregătită să adopte o măsură fără precedent, prin care să le permită medicilor infectați cu Sars-CoV-2 să continue să trateze pacienții.
Potrivit guvernului italian, măsura de introducere a obligativității vaccinului antiCovid pentru cei cu vârste de peste 50 de ani este absolut necesară, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor, în condițiile în care cei din această categorie de vârstă au cel mai mare risc de a fi internate.
Sunt peste 28 de milioane de persoane în această grupă de vârstă în Italia, însă mulți dintre ei au deja schema completă de vaccinare.
În Peninsulă, vaccinarea este deja obligatorie pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învăţământ şi pentru forţele de ordine. Iar călătoria cu mijloacele de transport în comun, intrarea în restaurante sau la diferite evenimente se poate face doar pe baza certificatului de vaccinare.
În țara vecină, Franța, autoritățile se pregătesc să adopte o măsură fără precedent. Angajaților din sistemul sanitar li se va permite să continue să lucreze chiar dacă sunt diagnosticați cu Covid, în cazul în care au doar simptome foarte ușoare sau sunt asimptomatici. Scutirea specială de la regulile de carantină ar putea fi aplicată și lucrătorilor din casele de îngrijire pentru bătrâni. Autorităţile franceze susțin că acestă măsură este necesară pentru menţinerea în funcţiune a spitalelor și azilelor, și o consideră a fi un risc calculat.
Cehia a anunțat reducerea la 5 zile a perioadei de carantină pentru persoanele confirmate cu Covid-19 şi contacţii lor. Potrivit guvernului ceh, măsura are ca scop să protejeze administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron.
Cehia a anunțat reducerea la 5 zile a perioadei de carantină pentru persoanele confirmate cu Covid-19 şi contacţii lor. Potrivit guvernului ceh, măsura are ca scop să protejeze administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron.
Vlastimil Valek premierul Cehiei: „Acesta măsură va intra în vigoare pe 17 ianuarie și se referă la testarea tuturor angajaților. Toți vor fi testați cu teste antigen. Testarea se va face alternativ, de două ori pe săptămână sau o dată la trei sau la cinci zile. Dacă testul antigen este pozitiv, angajații vor sta în carantină 5 zile."
Pe dealtă parte, Marea Britanie a anunțat relaxarea restricţiilor impuse la sosire. Cei care vin din străinătate nu vor mai trebui să prezinte la intrarea în ţară un test negativ.
Boris Johnson premierul Marii Britanii: „Atunci când varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, am introdus aceste restricții de călătorie pentru a încetini răspândirea tulpinii în țara noastră. Dar acum Omicron este atât de răspândit, încât aceste măsuri au un impact limitat asupra creșterii cazurilor, în timp ce continuă să continuă să afecteze drastic tursimul din țară."
De mânie, regulile aplicate călătorilor care sosesc în Marea Britanie vor reveni la cele de acum două luni. Adică, cei care vin în țară vor trebui să efectueze un test PCR sau antigen în cel mult 48 de ore după ce ajung în Anglia. Iar cei vaccinați nu mai sunt obligați să stea în izolare până la aflarea rezultatelor.><