Nostalgici dupa 20 de ani! Nemtii viziteaza Muzeul Germaniei Comuniste
Aproximativ 1.300 de miliarde de dolari. Este suma astronomica transferata din Germania de Vest catre cea de Est, pentru modernizarea fostei RDG.
Nici astazi, dupa 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, diferentele economice nu s-au sters, insa. Asa ca nu e de mirare ca exista inca un soi de nostalgie pentru Germania Rasariteana, simbolurile si produsele comertului socialist est-german.
Putini pot nega bucuria cu care germanii au intampinat caderea Zidului Berlinului, dupa decenii in care au fost despartiti de Cortina de Fier.
Insa reunificarea celor doua Germanii n-a fost usoara. Unii locuitori ai fostei RDG, mai ales varstnicii, s-au simtit de parca si-ar fi pierdut casa. S-au trezit, peste noapte, ca modul lor de trai, aparatul de stat si produsele cu care au trait zeci de ani, au fost pur si simplu inghitite de puternica si bogata Germanie Federala.
Apoi, declajul economic si diferentele dintre nivelul de trai n-au disparut, cu toate ca Vestul a pompat in Est sume uriase de bani.
Mai exista cateva repere ale fostului Berlin comunist: Turnul Televiziunii din piata Alexander sau ceasul care arata ora pe toate meridianele lumii. Insa multe cladiri din est au fost demolate. In timp ce turnul televiziunii a devenit loc de intalnire, daca nu de pelerinaj, s-au inmultit vizitele la muzeul consacrat Germaniei Comuniste. Acolo este singurul loc unde mai gasesti produsele care faceau mandria fostei tari comuniste, de la conserve pana la legendarul trabant.
Si mai sunt cateva marci ale fostului RDG care au supravietuit pana astazi in noua Germanie, poate si pentru ca multora le confera... "senzatiile tari", traite candva.