Berlinul a fost in centrul atentiei: 20 de ani de la caderea Zidului!
Infamul Zid al Berlinului a fost simbol al Razboiului Rece si al Europei divizate pana in anul 1989.
Este vorba despre momentul care a declansat prabusirea in lant a regimurilor comuniste din Est, deschizand calea reunificarii Germaniei si mai apoi a intregii Europe. Nimic din cei 20 de ani ce s-au scurs de atunci, cu bune si rele, nu s-ar fi intamplat, probabil, fara istorica zi de 9 noiembrie 1989.
Atunci, intr-o seara geroasa de toamna, lumea intreaga a asistat la un spectacol al istoriei la care multi nu mai sperau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe 9 noiembrie 1989, est-germanii au auzit la televizor, intr-o conferinta de presa a guvernului comunist, ca au voie sa calatoreasca liber in Vest. Cu zecile de mii au luat cu asalt punctele de frontiera, spre Berlinul Occidental. Granicerii nu le-au mai stat in cale.
Deja, seara, Zidul lung de 155 de kilometri, dintre care 43 de kilometri in inima Berlinului, a devenit o simpla insiruire de blocuri de beton si sarma ghimpata.
O zi mai tarziu, buldozerele au inceput sa faca brese in aceasta infama "reprezentare materiala" a Cortinei de fier, cu care sovieticii au divizat Europa.
Zidul Berlinului devenise brusc o relicva a Razboiului Rece, la 38 de ani dupa ce a fost inaltat. Constructia a inceput in august 1961, pentru a opri exodul spre Vest al nemtilor din Germania comunista. In Est era numit "Bariera de protectia anti-fascista", iar in Vest, "Zidul rusinii".
Desi Zidul Berlinului era una dintre cele mai bine pazite frontiere ale lumii, mii de oameni au incercat sa-l treaca, in cautarea libertatii. Unii au reusit, altii, nu. Potrivit datelor cunoscute, 270 au fost ucisi si 3.200 arestati pentru tentativa de trecere a frontierei.
La doi ani de la apelul presedintelui american Ronald Regan, in octombrie 1989, Mihail Gorbaciov, liderul reformist de la Moscova, a vizitat Berlinul, incercand sa-i sugereze dictatorului est-german Erich Honecker ca timpurile s-au schimbat. Deja supusii regimului comunist fugeau in Germania de Vest, ocolind zidul, pentru ca Ungaria si Republica Ceha isi deschisesera granitele. Apoi, pe 9 noiembrie, la presiunea populara, autoritatile din RDG au fost constranse, la randul lor, sa deschida granitele.