Berlinul a fost in centrul atentiei: 20 de ani de la caderea Zidului!


Ultimul update: Luni 16 Iulie 2012 03:01
Data publicarii: Luni 09 Noiembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Infamul Zid al Berlinului a fost simbol al Razboiului Rece si al Europei divizate pana in anul 1989.

Este vorba despre momentul care a declansat prabusirea in lant a regimurilor comuniste din Est, deschizand calea reunificarii Germaniei si mai apoi a intregii Europe. Nimic din cei 20 de ani ce s-au scurs de atunci, cu bune si rele, nu s-ar fi intamplat, probabil, fara istorica zi de 9 noiembrie 1989.

Atunci, intr-o seara geroasa de toamna, lumea intreaga a asistat la un spectacol al istoriei la care multi nu mai sperau.

Pe 9 noiembrie 1989, est-germanii au auzit la televizor, intr-o conferinta de presa a guvernului comunist, ca au voie sa calatoreasca liber in Vest. Cu zecile de mii au luat cu asalt punctele de frontiera, spre Berlinul Occidental. Granicerii nu le-au mai stat in cale.

Deja, seara, Zidul lung de 155 de kilometri, dintre care 43 de kilometri in inima Berlinului, a devenit o simpla insiruire de blocuri de beton si sarma ghimpata.

O zi mai tarziu, buldozerele au inceput sa faca brese in aceasta infama "reprezentare materiala" a Cortinei de fier, cu care sovieticii au divizat Europa.

Zidul Berlinului devenise brusc o relicva a Razboiului Rece, la 38 de ani dupa ce a fost inaltat. Constructia a inceput in august 1961, pentru a opri exodul spre Vest al nemtilor din Germania comunista. In Est era numit "Bariera de protectia anti-fascista", iar in Vest, "Zidul rusinii".

Desi Zidul Berlinului era una dintre cele mai bine pazite frontiere ale lumii, mii de oameni au incercat sa-l treaca, in cautarea libertatii. Unii au reusit, altii, nu. Potrivit datelor cunoscute, 270 au fost ucisi si 3.200 arestati pentru tentativa de trecere a frontierei.

La doi ani de la apelul presedintelui american Ronald Regan, in octombrie 1989, Mihail Gorbaciov, liderul reformist de la Moscova, a vizitat Berlinul, incercand sa-i sugereze dictatorului est-german Erich Honecker ca timpurile s-au schimbat. Deja supusii regimului comunist fugeau in Germania de Vest, ocolind zidul, pentru ca Ungaria si Republica Ceha isi deschisesera granitele. Apoi, pe 9 noiembrie, la presiunea populara, autoritatile din RDG au fost constranse, la randul lor, sa deschida granitele.


Dupa 20 de ani, germanii se pregatesc sa darame iar Zidul Berlinului
20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Vezi VIDEO!