Nordul Chinei este acoperit de un nor de poluare de doua ori mai intins decat Romania. Solutia, asteptata de la natura

Dată publicare: 30-11-2015 12:03
Dată actualizare: 03-12-2015 00:06


poluare extrema in Beijing

O zona uriasa din China, inclusiv capitala tarii, a fost acoperita in ultimele zile de un urias nor de smog, care pune in pericol sanatatea a zeci de milioane de oameni

Ministerul Protectie Mediului din China a anuntat ca norul de smog care acopera nordul tarii a ajuns pe 28 noiembrie la 530.000 de kilometri patrati – de peste 2 ori suparafata tarii noastre . Mai grav, nivelul de poluare a ajuns la nivelul “foarte nesanatos” sau chiar “periculos pentru sanatate” in 23 de orase, inclusiv Beijing.

In cursul dupa-amiezii de duminica, in capitala Chinei nivelul de particule fine depasise de 17 ori limita admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Autoritatile i-au avertizat pe oameni sa ramana in case pentru a se proteja, iar cei care au iesit pe strazi au purtat, in general, masti. In Beijing s-a instuit chiar “codul portocaliu de alerta de poluare”, ceea ce inseamna ca fabricile trebuie sa isi reduca activitatea iar santierele sa si-o suspende pana la ridicarea codului.

Poluarea cu particule fine, asa-numitele PM2,5, este periculoasa chiar si in limitele admise si creste semnificativ riscul de cancer, astm, alergii si alte boli ale sistemului respirator si cardiovascular.

Cauza acestui nor gigantic de smog pare a fi pur si simplu venirea iernii. Reteaua de termoficare din China se bazeaza pe termocentrale cu carbuni si abia in ultimii ani autoritatile au inceput sa treaca la gaze naturale, mai putin poluant. Iar solutia pentru a scapa de acest nor, spun oficialii chinezi, este venirea unui vant puternic, care sa il spulbere. Un asemenea fenomen natural e asteptat pe 2 decembrie.
 

Sursa: qz.com


VIDEO PROTVPLUS.RO