Un cartier din Craiova a fost acoperit de cenusa CET-ului din apropiere. "Nu putem sa stam in casa cu geamul deschis"
Un cartier intreg din Craiova este acoperit de cenusa. Disperati, locuitorii spun ca mizeria vine de la CET-ul din zona si au facut sesizari dupa sesizari.
Pana acum li s-a spus ca uzina in cauza este in proces de modernizare si ca pana la sfarsitul anului va corespunde normelor Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, sa mai rabde putin.
In cartierul Bariera Valcii, din Craiova, oamenii se feresc sa tina geamurile deschise si sa manance legumele din gradini. Sunt sufocati de cenusa aruncata prin cosurile CET-ului din zona. De la masini si pana la rufele puse la uscat, toate sunt acoperite de funingine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu putem sa lasam nimic afara, nicio rufa, nu se mai face absolut nimic in gradina... nimic", spune o femeie
Oamenii povestesc ca cenusa ii necajeste de cativa ani si ca au obosit sa mai faca sesizari.
"Locuiesc de 10 ani in acest cartier si din 1997 ni s-a promis ca o sa bage filtre la centrala, dar vad ca banii s-au dus in alta parte. In casa nu poti sa stai cu geamul deschis, pentru ca tot praful, cenusa intra in casa", spune alta localnica.
Responsabilii le raspund sa rabde pana la sfarsitul anului.
Dan Vasile, directorul CET II Craiova: "Avem toate premisele ca pana la sfarsitul anului sa fie realizata si pusa in functiune instalatia de desulfurar,e care va face ca si gazele rezultate in urma procesului de ardere sa fie la calitatea ceruta de normativele europene. Nu consideram ca se realizeaza o poluare care sa afecteze in niciun fel zona si, evident, populatia."
Gheorghe Calinoiu, comisar sef Garda de Mediu: "S-a sanctionat operatorul de fiecare data cand s-a constatat ca nu se respecta legislatia de mediu. Ultima amenda s-a dat acum doua luni si este in valoare de 500 milioane lei vechi, fiindca nu a fost realizata aceasta investitie."
Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca aerul poluat poate reduce durata de viata a unui cetatean european cu 8,6 luni, poate agrava afectiunile cardiovasculare, pe cele respiratorii, dar si problemele de fertilitate sau bolile endocrine.