Noile temeri ale chinezilor: oua falsificate si chifle "reciclate"
Unii producatori de alimente din China au ajuns sa falsifice oua, sa "recicleze" chifle pentru a fi vandute dupa expirare, sa dilueze vin cu apa indulcita si chimicale, sau sa trateze carne de porc cu borax pentru a o vinde drept carne de vita.
In pofida eforturilor autoritatilor chineze de a reglementa industria alimentara, dezvoltarea economica sustinuta si cresterea rapida a consumului conduc la situatii periculoase pentru cumparatori.
In ultimele saptamani, presa din China a informat despre vanzarea de carne de porc contaminata cu substanta clenbuterol, care poate cauza palpitatii ale inimii, carne de porc vanduta pe post de carne de vita dupa ce a fost inmuiata in borax, un aditiv pentru detergenti, orez contaminat cu metalul greu cadmiu, sos de soia cu arsenic, popcorn si ciuperci tratate cu clor fluorescent, germeni de fasole contaminati cu un antibiotic pentru animale sau vin diluat cu apa indulcita si chimicale.
Clenbuterolul, interzis in China, este folosit de fermieri pentru a asigura cresterea mai rapida a animalelor si dezvoltarea masei musculare in detrimentul grasimii.
Chiar si ouale, care ar parea destul de in siguranta in coaja lor, s-au dovedit a nu fi deloc oua, potrivit NYT, ci niste amestecuri din chimicale, gelatina si parafina. Instructiunile pentru falsificat oua sunt disponibile pe internet, potrivit presei locale.