Noi proteste ample în Hong Kong. Șefa executivului le-a cerut ”scuze” cetățenilor
Sute de mii de manifestanţi îmbrăcaţi în negru au defilat din nou duminică la Hong Kong pentru a cere retragerea proiectului de lege privind extrădarea către China, determinând guvernul pro-Beijing să îşi ceară "scuze".
Organizatorii i-au cerut lui Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, care a suspendat sâmbătă proiectul de lege, să renunţe definitiv la el. Ei îi cer de asemenea demisia şi să prezinte scuze pentru violenţele poliţiei.
"Retrageţi aceată lege malefică!", au scandat protestatarii. Aşa cum au făcut la 9 iunie, cu un record de participanţi evaluat la un milion de către organizatori, manifestaţii au defilat în centrul insulei Hong Kong până la Consiliul Legislativ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform detractorilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mâna sistemului judiciar din China continentală, opacă şi sub influenţa Partidului Comunist. Mediile de afaceri se tem că reforma afectează imaginea internaţională şi atractivitatea ca centru financiar.
Acuzată de autoritarism, Carrie Lam a fost nevoită să îşi ceară "scuze" duminică şi a recunoscut "lacunele în munca guvernului care au cauzat multe conflicte şi certuri în societatea honkongheză".
Ea a justificat represiunea împotriva unor manifestanţi prin actele de violenţă comise de unii participanţi. Însă opoziţia a acuzat-o că s-a folosit de acţiunile unei mici părţi a manifestanţilor pentru a se descătuşa asupra tuturor protestatarilor, în mare majoritate paşnici.
Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între poliţie şi persoane care protestau împotriva modificării legii. Aproape 80 de persoane au fost rănite, inclusiv 22 ofiţeri de poliţie. Poliţia a fost mai târziu criticată pentru că a folosit gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe din cauciuc în protestatari.