Executivul din Hong Kong suspendă legea care a scos un milion de oameni în stradă
Executivul din Hong Kong a suspendat, sâmbătă, proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor către China continentală, după aproape o săptămână de manifestaţii de stradă care au degenerat în violenţe în ultimele zile, transmit dpa şi AFP.
Şefa executivului local, Carrie Lam, a făcut un anunţ în această privinţă sâmbătă, cu o zi înaintea unui marş de protest care se anunţă unul de amploare, după ce duminica trecută au ieşit pe străzile din Hong Kong aproximativ 1 milion de persoane.
Într-o conferinţă de presă, Lam a subliniat că proiectul de lege nu va fi revocat, ci pur şi simplu suspendat pentru consultare publică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Cred că este o problemă de comunicare către opinia publică, aşa că eu sper că oamenii vor înţelege scopul iniţial şi vom putea restabili încrederea'', a spus ea.
În pofida acestui anunţ, demonstraţiile prevăzute pentru duminică se vor desfăşura conform planului iniţial.
Frontul Civic pentru Drepturile Omului, o coaliţie pro-democraţie care este organizatorul protestelor din Hong Kong din ultima săptămână, a precizat că duminică manifestanţii se vor reuni şi pentru a condamna folosirea forţei excesive de către poliţie contra demonstranţilor.
Metropola Hong Kong a cunoscut miercuri cele mai grave violenţe politice de după retrocedarea sa către China, în 1997. Zeci de mii de protestatari au fost dispersaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.
Opoziţia faţă de proiectul de lege reuneşte avocaţi, asociaţii juridice influente, camere de comerţ, jurnalişti, militanţi şi diplomaţi occidentali.
Presiunile diplomatice sunt în creştere după ce lideri precum premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au reacţionat faţă de evenimentele din Hong Kong.
La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.
De partea sa, China a denunţat joi ceea ce a numit ''o ingerinţă'' a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong. ''Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca'' în afacerile din Hong Kong, ''care sunt exclusiv chestiuni interne chineze'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang.
Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.