Protestatarii din Hong Kong au înregistrat prima victorie. Parlamentul a fost înconjurat


Ultimul update: Miercuri 12 Iunie 2019 14:18
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 11:56
Categorie: Stiri externe

Hong Kong. Parlamentul amână a doua lectură a controversatei legi privind extrădarea

Parlamentul local din Hong Kong a decis miercuri să amâne a doua lectură a unui controversat proiect de lege care ar permite extrădarea suspecţilor către China continentală, după ce în semn de protest faţă de noul act normativ zeci de mii de manifestanţi au paralizat traficul rutier, o tactică utilizată şi în timpul mişcării Occupy din 2014.

Conducerea forului legislativ din Hong Kong a anunţat că şedinţa prevăzută iniţial să înceapă la ora locală 11:00 (03:00 GMT) va avea loc la o dată ulterioară, fără a oferi însă alte detalii.

Mii de protestatari au blocat încă de la primele ore ale dimineţii principalele două bulevarde din Hong Kong şi s-au strâns într-un parc din faţa sediului guvernului local.

În cursul zilei este de aşteptat o nouă manifestaţie de amploare, după ce duminică au ieşit pe străzi peste 1 milion de persoane care au cerut executivului hong-konghez să renunţe la proiectul de lege, aceasta fiind cea mai importantă demonstraţie din Hong Kong după retrocedarea fostei colonii britanice către China, în 1997.

Şefa executivului local, Carrie Lam, care a respins cererile protestatarilor, a lansat un apel la evitarea ''actelor radicale'' din partea manifestanţilor.

Textul noii legi a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

Fosta colonie britanică este de zeci de ani teatrul unei puternice agitaţii politice, ca urmare a îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ''O ţară, două sisteme'' nu mai sunt respectate de partea continentală a Chinei.


Guvernul local le cere manifestanţilor să se disperseze paşnic


Un înalt responsabil al guvernului din Hong Kong a avertizat miercuri protestatarii să se disperseze din centrul metropolei şi să respecte legea, aceasta fiind prima reacţie oficială după ce parlamentul local a decis miercuri, pe fondul demonstraţiilor de amploare, să amâne dezbaterea în a doua lectură a unui controversat proiect de lege ce ar permite extrădarea suspecţilor către China continentală.

Matthew Cheung, adjunct al şefei guvernului Carrie Lam, a lansat într-un mesaj video un apel către manifestanţi să deblocheze străzile din apropierea clădirilor guvernamentale şi să se retragă.

''Fac apel, de asemenea, către cetăţenii strânşi să dea dovadă de reţinere pe cât posibil, să se disperseze paşnic şi să nu sfideze legea'', a spus Cheung.

La scurt timp, guvernul central de la Beijing şi-a reafirmat sprijinul pentru administraţia din Hong Kong în vederea adoptării legii privind extrădarea. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a declarat în conferinţa de presă cotidiană că opinia publică din Hong Kong se opune oricăror acţiuni care afectează negativ regiunea autonomă. El a cerut SUA să vorbească şi să acţioneze cu prudenţă în legătură cu Hong Kong-ul.

Miercuri poliţia a folosit gaz cu piper pentru dispersarea miilor de manifestanţi care au înconjurat clădirea parlamentului din Hong Kong. Aceştia au blocat încă de la primele ore ale dimineţii principalele două bulevarde din metropolă.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cum arată un protest cu 1 milion de oameni în Hong Kong. Legea care i-a nemulțumit
Violenţe în parlamentul din Hong Kong. Un parlamentar a fost luat pe targă. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO