Noi măsuri pentru combaterea Covid-19 în Europa. Țările în care pandemia s-a agravat

Ultima actualizare: 14-09-2020 19:53

De luni, în Marea Britanie intră în vigoare mult discutată regulă "a celor șase", care limitează adunările publice.

Semn că temerile în legătura cu pandemia de coronavirus și restricțiile din viața de zi cu zi sunt departe de sfârșit.

Israelul se pregătește să devină, peste câteva zile, prima țară din lume care impune din nou carantina la nivel național.

Pe de altă parte, la fel ca în România, luni au început școala milioane de copii din Italia, Portugalia, și Grecia. Cu precauții și restricții dictate de teamă.

În Marea Britanie sunt interzise adunările de peste 6 persoane

 

De luni, în Anglia, Țara Galilor și Scoția este interzisă adunarea la un loc a mai mult de șase persoane din familii diferite, atât în interior cât și în exterior.

Peter Openshaw, profesor la Imperial College London: „Cred că toată lumea este de acord că e nevoie să acționăm rapid pentru a preveni ca virusul să se răspândească exponențial. Dacă nu facem asta acum, am putea reveni la carantină la nivel național, în scurt timp.”

Pe de altă parte, testarea pe scară largă este elementul central în strategia guvernului britanic. Teoretic, suțin autoritățile, capacitatea în Regatul Unit ar fi de 375.000 de teste zilnic.

Însă, de la începutul acestei luni, media cotidiană a probelor procesate a fost în jur de 60.000. Iar solicitările sunt atât de numeroase încât a fost nevoie să fie trimise probe la laboratoare din Germania sau Italia.

Cam acesta este contextul în care premierul Boris Johnson sugera un plan ambițios de testare a milioane de oameni zilnic, anul viitor.

Austria se află la începutul celui de-al doilea val

 

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Ne aflăm la începutul celui de al doilea val în Austria. Avem o creștere rapidă a numărului de infecții. Acum două săptămâni aveam 350 pe zi. Sâmbătă aveam deja peste 850 în 24 de ore. Jumătate din toate infecțiile nou apărute sunt la Viena.”

Cancelarul Austriei le-a cerut concetățenilor să respecte regulile, inclusiv purtarea obligatorie a măștii.

Copiii au revenit la școală în mai multe țări europene

 

În Italia – prima țară europeană lovită din plin de pandemie, dar și în Grecia și Portugalia copiiI au revenit, la școală după o lungă pauză. În Italia, de exemplu, au trecut 6 luni de la închiderea școlilor, când întreagă țară a intrat în carantină.

Peste tot au fost instituite, pe cât posibil, masuri stricte - număr redus de elevi în clase și impunerea distanțării sociale.

Rita Pappalardo, director Liceul Visconti:Chiar dacă nu avem pupitre individuale, am respectat protocolul distanței de un metru, așezând un singur elev în bancă de doi. La sfârșitul fiecărei ore de curs, clasele vor fi curățate și aerisite. Mai departe... pumnii strânși că să fie totul bine.”

În Italia, orele de curs se țin, pe cât posibil, în aer liber sau în alte spații.

Rita Pappalardo, director Liceul Visconti: „Iezuiții cu care împărțim această splendidă clădire ne-au permis să folosim o minunată capelă. Elevii vor învăța, în acest caz, pe băncile capelei.”

Silvio Berlusconi a fost externat din spital

 

Între timp, fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost externat, după zece zile petrecute în spitalul San Raffaele din Milano. A avut Covid și pneumonie.

Silvio Berlusconi: „Mulțumită lui Dumnezeu și profesionalismului medicilor am trecut cu bine peste ceea ce consider că a fost cea mai primejdioasă provocare din viața mea. Medicii au fost surprinși de cât de ridicată a fost încărcătura virală la mine. A fost cea mai mare dintre zecile de mii de mostre de la pacienți pe care le-au examinat șase luni la acest spital.”

Berlusconi, care are 83 de ani, le-a cerut italienilor să ia în serios pericolul reprezentat de coronavirus și să respecte măsurile de igienă și de protecție sanitară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO