Noi reguli impuse de Marea Britanie, din cauza coronavirusului. Au interzis grupurile mai mari de 6 persoane
În Marea Britanie a intrat în vigoare, luni dimineaţă, un set de restricţii care interzic, printre altele, grupurile mai mari de şase persoane.
Măsura e văzută ca excesivă de mulţi britanici, nemulţumiţi de modul în care guvernul a coordonat răspunsul la pandemia de coronavirus în ultimele luni.
Oficialii guvernamentali susţin însă că restricţiile sunt necesare din cauza unei creşteri bruşte a numărului de cazuri.
Iar noul val de îmbolnăviri este pus în special pe seama persoanelor tinere, sub 40 de ani.
În ultimul weekend, înainte ca noile restricţii să intre în vigoare în Marea Britanie, au fost mulţi cei care au profitat de libertatea de mişcare, ca să iasă în oraş. Începând de luni sunt interzise grupurile mai mari de şase persoane, iar britanicii dau vina pe guvern pentru situaţia încurcată în care sunt. La începutul verii, de exemplu, Executivul britanic făcea apel la populaţie să mănânce în oraş, pentru a ajuta economia şi, în principal, sectorul ospitalităţii.
Tânăr: „E ca şi când ne-au încurajat să ieşim în oraş, să mâncăm, să bem. "Trebuie să facem economia să meargă" şi acum parcă dau vina pe noi (pentru numărul mare de infecţii, n.r.)."
Oficialii guvernamentali susţin, însă, că măsurile restrictive sunt necesare.
Robert Buckland, secretarul pentru justiție: „Fără un vaccin trebuie să luăm o serie de măsuri care, bineînţeles, includ un număr mai mare de testări, măsuri localizate şi, într-adevăr, aşa-numita "regulă de şase". Cred că britanicii ştiu acum că, prin această combinaţie de măsuri, vom putea trece peste această perioadă."
Şi medicii avertizează că s-ar putea ajunge din nou la carantină dacă oamenii nu respectă regulile.
Peter Openshaw, prof. medicină Imperial College London: „Mă tem că o să avem parte de multă durere şi suferinţă dacă ne vom întoarce din nou la carantină, într-o măsură sau alta. Dar, dacă nu facem asta acum, o să ajungem din nou să închidem tot."
Potrivit datelor oficiale, cea mai mare rată de creştere a infecţiilor este în rândul persoanelor sub 40 de ani, un motiv în plus pentru guvern să facă apel la tineri să dea dovadă de responsabilitate.
Dacă Marea Britanie încearcă să limiteze ieşirile în oraş ale tinerilor, un caz din Germania arată cât de rapid se poate răspândi virusul în baruri şi restaurante. Orăşelul Garmisch din Bavaria a înregistrat 55 de cazuri noi într-o săptămână după ce o femeie din Statele Unite a făcut un tur al localurilor din oraş.
Proprietarul unui bar: „Toată vara am avut doar câţiva oameni în oraş care au fost testaţi pozitiv, iar acum avem 55 de cazuri într-o singură săptămână. Pentru oraşul Garmisch, asta e o catastrofă."
23 dintre cazuri au fost depistate într-un hotel folosit de armata americană, acolo unde a fost cazată şi tânăra. Din cauza focarului, autorităţile locale au închis pe termen nedefinit barurile şi restaurantele din oraş.