Noi dinozauri decoperiti in Ungaria
Credem ca stim totul despre locurile in care traim, dar din cand in cand pamantul se hotaraste sa ne demonstreze ca ne inselam.
Cercetatorii maghiari au scos la iveala fosilele unor dinozauri care au trait in centrul Europei cu milioane de ani in urma. Mai exact, o specie cu totul noua, despre care pana acum se credea ca n-a pasit niciodata pe batranul continent.
Paleontologii sapa de 10 ani incoace in aceasta mina parasita din vestul Ungariei si nu pot spune ca n-au avut parte de surprize. Dar cea de acum le intrece pe toate.
“Ne-am consultat cu colegii nostri din alte tari si am realizat ca am descoperit noi o specie noua, de care pana acum nu s-a stiut nimic. Este pentru prima data cand gasim dovezi ale existentei acestor animale in Europa", spune paleontologul Attila Osi.
Este vorba de o specie de dinozauri ierbivori, despre care se credea ca ar fi trait doar in Asia si America de Nord. Mandru de descoperirea sa, Attila Osi a botezat specia "Aika-ceratops", dupa orasul sau natal, Aika. Localnicii au fost incantati ca numele oraselului lor va fi rostit de acum incolo in toata lumea.
Potrivit paleontologilor maghiari, dinozaurii ierbivori abia descoperiti erau mai mici fata de rudele lor din Asia si America de Nord si nu depaseau un metru in lungime. Cercetatorii sustin ca descoperirea poate fi comparata ca importanta doar cu cea de acum 35 de ani, cand pamantul Panoniei a scos la iveala ramasitele unor hominizi primitivi - oamenii de Rudabanya.