Noi dezvaluiri in scandalul Panama Papers. Rise Project: Miliardarul Steinmetz, implicat in colapsul RAFO Onesti
Jurnalistii de la Rise Project continua seria dezvaluirilor din scandalul Panama Papers.
Intr-un articol intitulat "Secretele lui Steinmetz", jurnalistii Rise Project publica documente care arata ca aceeasi firma care il reprezinta pe Steinmetz in afacerea Rosia Montana, BSGR, a jucat un rol important in alt scandal care a zguduit economia Romaniei - colapsul rafinariilor RAFO Onesti (mai multe despre acest caz, intr-o investigatie "Romania, te iubesc!") si Darmanesti.
In dosar apare si numele lui Ovidiu Tustiu, un inginer din Darmanesti, care "face 400 de dolari pe luna". Potrivit sursei citate, atat miliardarul israelian Steinmetz, cat si Tustiu, apar in emailuri si documente pastrate pana acum la secret de catre avocatii din Panama.
Citeste investigatia completa pe riseproject.ro.
Dupa ce intre 1997 si 1999 nu a fost anuntata la privatizare, Rafo a intrat pe drumul sacrificiilor sociale. Concedieri, perioade de somaj tehnic, totul culminand cu oprirea in 1999 a rafinariei din cauza datoriilor accumulate la bugetul de stat. Penalitatile si dobanzile curg, in timp ce activitatea rafinorilor se muta de multe ori in strada.
In scena intra Corneliu Iacubov, un controversat om de afaceri din Bacau. Acuzat ca a devalizat Fondul Proprietatii Private FPP II in perioada guvernarii Vacaroiu si pentru tunuri consistente date Bancorexului, in 1996, a fugit pentru cateva luni in Statele Unite si Austria pana cand apele s-au linistit. In 2000, dupa castigarea alegerilor de catre PDSR, Iacubov infiinteaza o firma capusa cu acelasi nume: Rafo GMBH in Viena, la care actionar cu 49 % intra si Rafo Onesti.
Firma austriaca era condusa de Levente Solyom nascut in Tg Mures, dar stabilit in Austria, al carui nume aparea pe lista celor care nu au returnat aproape 500.000 de dolari la Bancorex. Alti actionari in Rafo-ul austriac sunt Razvan Temesan - fost presedinte Bancorex, Adrian Serban - primar in Slanic Moldova, si el cu un credit nereturnat la Bancorex, sau Toader Gaureanu, cel care a devenit ulterior director general la Rafo Onesti.
Dupa castigarea alegerilor de catre PDSR in 2000 Corneliu Iacubov devine unul dintre trezorierii partidului si o eminenta cenusie. Alaturi in ingineriile politice, dar si financiare ii sta Viorel Hrebenciuc de care il lega o lunga istorie.
Momentul de cotitura pentru Rafo a fost privatizarea cu tam-tam din 2001. In 2001, seful Privatizarii din guvernul Nastase, Ovidiu Musetescu semneaza vanzarea Rafo unui consortiu format dintr-o firma portugheza - Canyon Servicos reprezentata de un cetatean maghiaro-austriac, Attila Kovacs si firma bacauana Imperial Oil ,controlata de Corneliu Iacubov. Autoritatile romanesti nici macar nu s-au obosit sa cerceteze cine era in spatele companiei portugheze, detinuta la randul ei de doua firme: Merrydown si Meadowside Management din Insulele Nevis, un paradis fiscal din Caraibe, offshore-uri despre care presa vremii arata ca sunt legate de "sforarul" PDSR, Viorel Hrebenciuc.