Nicio universitate din România nu a prins un loc în primele 1000 din lume în clasamentul Shanghai 2024
Nicio universitate din țara noastră nu a prins un loc în primele 1000 din lume, în cel mai recent clasament internațional Shanghai 2024.
Acesta ține cont de calitatea educației, lucrările publicate de profesori, de premii, dar și de cercetare, capitole la care noi nu excelăm.
Deși în trecut Universitatea Babeș-Bolyai apărea în clasament, în ultimii doi ani nu s-a mai calificat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Harvard University, Stanford și Massachusetts Institute of Technology apar primele în clasamentul „Academic Ranking of World Universities – Shanghai Ranking”.
Deși sunt 1000 de poziții, și anul acesta universitățile din România sunt absente. Cândva era Babeș-Bolyai din Cluj.
Daniel David, rector UBB: „În România, adevărul este că încă nu avem universități comprehensive puternice, care să aibă zona de științe atât de bine reprezentată, iar în zona de științe să aibă și zona medicală. Pentru a face acest lucru este nevoie de susținere financiară, pentru că acest lucru costă, trebuie să angajezi mai mulți oameni, să amenajezi laboratoare de cercetare, așa că, dacă sunt bani, mecanismele le știm și putem să implementăm, iar în 3-5 ani putem reveni și în clasamentul Shanghai."
Aceste topuri sunt făcute pe baza unor criterii care țin, printre altele, și de numărul de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate renumite.
Sincron Nona Colfescu, consultant educațional: „Țin cont de niște criterii foarte bine stabilite, în ce privește cercetarea, publicațiile în reviste, calitatea predării și reputația profesorului, gradul de angajare după domeniul studiat, în special după master, și acele criterii de satisfacție a studenților.”
Din Europa Centrală și de Est apar universități din Croația, Ungaria, Serbia și Ucraina.
Deși universitățile din țara noastră nu figurează în acest top, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila ocupă locul 610 în clasamentul „Round University Ranking”.
Într-un alt clasament internațional, realizat de Quacquarelli Symonds, Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea București apar în primele o mie.