New York Times: Sepp Blatter e investigat de FBI. Presa americana a facut dezvaluirea dupa ce seful FIFA si-a anuntat demisia

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele FIFA, Sepp Blatter, se afla sub investigatie de catre autoritatile americane pentru coruptie. Anuntul a fost facut de presa americana la cateva ore dupa ce Blatter a spus ca demisioneaza, relateaza Reuters.

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Rusia: Blatter a vrut sa mentina unitatea FIFA
-►Departamentul de stat American: SUA nu l-au impins pe Blatter sa demisioneze

Sepp Blatter a zguduit lumea fotbalului marti seara anuntand ca se retrage de la sefia FIFA in contextul scandalului de coruptie in care si el este investigat. Reuters a confirmat, citand o sursa anonima, ca procurorii americani si FBI-ul il investigheaza pe Blatter pentru coruptie. Informatia a aparut pentru prima data in presa americana (New York Times si ABC News). Procurorii americani spera sa construiasca un caz puternic in jurul lui Blatter cu ajutorul oficialilor FIFA pusi sub acuzatie saptamana trecuta. Purtatorul de cuvant al FBI dar si cei de la FIFA au refuzat sa comenteze.

Cotidianul newyorkez, dar si ABC News au mentionat o ancheta FBI care il vizeaza direct pe Sepp Blatter, citand responsabili care au dorit sa isi pastreze anonimatul, precum si surse apropiate dosarului, insa fara a oferi detalii. Un purtator de cuvant al Biroului Federal de Investigatii (FBI) a refuzat orice comentariu, reamintind anuntul facut saptamana trecuta de procurorul general Loretta Lynch, legat de inculparea pentru coruptie a 14 oficiali si parteneri ai FIFA, relateaza AFP.

Citește și
Jerome Valcke - GETTY
The Telegraph: Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, este acuzat ca ar fi transferat bani in scandalul de coruptie

Potrivit ABC News, Sepp Blatter s-ar afla in colimatorul FBI si al procurorilor americani pentru faptele de coruptie si mita care au dus saptamana trecuta la sapte arestari in randul oficialilor forului fotbalistic mondial. ''Intr-un moment in care toata lumea incearca sa-si salveze pielea exista cu siguranta o cursa legata de cel care va ceda primul'', a declarat o sursa pentru canalul ABC.

''Nu suntem in masura sa rasturnam toata organizatia, dar poate nici nu este nevoie'', a afirmat o alta sursa, referindu-se la tehnicile de interogatoriu care ii fac pe acuzati sa isi denunte superiorii. Loretta Lynch a anuntat miercurea trecuta ca justitia americana a pus sub acuzare 14 responsabili ai FIFA si parteneri de marketing, intr-un dosar de coruptie.

Cand nimeni nu se mai astepta, Sepp Blatter si-a anuntat marti seara demisia de la conducerea FIFA, unde fusese reales in urma cu doar patru zile. El nu a dat explicatii concrete despre motivul demisiei. Gestul sau vine insa dupa ce presa americana a scris despre suspiciuni de coruptie impotriva inca unui oficial FIFA, mana dreapta a lui Blatter. In pofida controverselor, dintr-o organizatie cu zece angajati in 1975, FIFA a devenit in mandatele lui un mamut cu profituri de 338 de milioane de dolari in ultimii patru ani.

Putini oameni din fotbal au fost mai controversati decat Sepp Blatter. Unii l-au laudat pentru ca a pus pe harta fotbalului tari mici, altii il considera capul unui regim corupt si opac. Domnia lui la FIFA părea eterna, iar anuntul de aseara a surprins pe toata lumea.Intrat in FIFA in 1975, cand organizatia avea doar 10 angajati, Blatter a fost controversat inca de la inceput. In 1998, cand a castigat primul mandat de presedinte, s-a zvonit ca a cumparat voturi.

N-au fost urmari nici atunci, nici cand FIFA a fost zguduita de scandaluri de coruptie. Si, cu atat mai putin, cand declaratiile sale au ofensat pe cineva. Jucatoarelor de fotbal feminin, Blatter le-a sugerat sa poarte echipament mai stramt. A avut un sfat si pentru suporterii homosexuali, daca vor sa se simta in siguranta la competitiile organizate in tari nu tocmai prietenoase cu ei. "Ar trebui sa se abtina de la orice activitati sexuale", a recomandat Blatter.

In 2010, victoria surprinzatoare a Qatarului in cursa pentru gazduirea Cupei Mondiale din 2022 a starnit suspiciuni, dar Blatter a scapat din nou neatins.De la izbucnirea celui mai nou scandal de coruptie de la varful FIFA, Blatter rezistase oricaror presiuni de a se retrage. Cu doar cateva zile in urma, cand a castigat inca un mandat, elvetianul si-a gasit scuze pentru lucrurile care i se reprosau.

"Imi place de voi si imi place functia mea. Nu sunt perfect, dar nimeni nu este", declara Blatter. Dupa anuntul de marti seara, el va ramane in functie pana la urmatorul congres, care va fi organizat la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului 2016.



Rusia: Blatter a vrut sa mentina unitatea FIFA

Ministrul Sportului din Rusia, gazda Mondialului 2018, Vitali Mutko, a estimat marti ca Sepp Blatter a demisionat de la presedintia Federatiei Internationale de Fotbal pentru "a mentine unitatea" FIFA, relateaza AFP. "Discursul lui Blatter arata clar ca el a vrut sa mentina unitatea FIFA. El vrea ca reformele sa continue", a declarat Mutko pentru agentia de presa rusa R-Sport, relateaza Agerpres.

"Dupa demisia domnului Blatter, este foarte important ca fotbalul mondial sa aiba un conducator care sa se bucure de o aprobare universala", a explicat ministrul rus, care s-a declarat "complet surprins". Joseph Blatter si-a anuntat marti demisia de la conducerea FIFA, la patru zile dupa ce a fost reales pentru un al cincilea mandat, pe fondul unor scandaluri de coruptie.

Departamentul de stat American: SUA nu l-au impins pe Blatter sa demisioneze

Statele Unite nu l-au impins pe presedintele FIFA, Sepp Blatter, sa demisioneze, a afirmat marti purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf, citata de AFP. Intrebata daca Statele Unite au facut presiuni pentru a-l impinge pe presedintele Federatiei Internationale de Fotbal sa demisioneze, Marie Harf a ras si a raspuns: "Nu!".

"Guvernul Statelor Unite nu este in pozitia de a decide cine este presedintele FIFA", a spus ea, precizand ca este inclinata sa urmareasca "mai degraba fotbalul american".

Elvetianul a demisionat in conditiile in care FIFA se confrunta cu scandaluri de coruptie. Aceasta afacere a fost declansata de justitia americana, care ancheteaza mai ales fapte de coruptie si cumpararea de voturi. Mai multi oficiali FIFA au fost arestati joi la Zurich, inaintea adunarii generale a FIFA, la care Blatter a fost reales.
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Sepp Blatter si-a dat demisia de la FIFA la cateva zile dupa ce a fost reales presedinte. Explicatia unui cutremur in fotbal
Sepp Blatter si-a dat demisia de la FIFA la cateva zile dupa ce a fost reales presedinte. Explicatia unui cutremur in fotbal

Sepp Blatter si-a dat demisia marti seara din functia de presedinte al FIFA. Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa.

The Telegraph: Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, este acuzat ca ar fi transferat bani in scandalul de coruptie
The Telegraph: Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, este acuzat ca ar fi transferat bani in scandalul de coruptie

Procurorii americani cred ca Jérôme Valcke - omul care este considerat "mana dreapta" a presedintelui FIFA Sepp Blatter - ar fi dat ordin ca o mita de 10 milioane de dolari sa fie platita unui oficial din fotbal.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.