The Telegraph: Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, este acuzat ca ar fi transferat bani in scandalul de coruptie

Ultima actualizare: 05-06-2015 06:52
Jerome Valcke - GETTY

Procurorii americani cred ca Jérôme Valcke - omul care este considerat "mana dreapta" a presedintelui FIFA Sepp Blatter - ar fi dat ordin ca o mita de 10 milioane de dolari sa fie platita unui oficial din fotbal.

Acesti bani ar fi fost dati drept "recompensa" pentru organizarea Cupei Mondiale in Africa de Sud in 2010.

Conform The Telegraph, care citeaza The New York Times, guvernul SUA are dovezi ca Jérôme Valcke, secretarul general al FIFA, ar fi dat ordin ca acest bani sa ajunga in conturile controlate de unul dintre cei 9 oficiali executivi ai fotbalului care sunt inculpati in acest caz grav de coruptie. Cu toate acestea, el neaga ca ar fi facut ceva ilegal.

Aceste acuzatii, daca se vor dovedi a fi adevarate, ar putea arata ca "mana dreapta" a lui Sepp Blatter este direct implicat in scandalul de coruptie, fapt care ar ridica noi semne de intrebare in privinta recentelor alegeri din cadrul FIFA, castigate chiar de Blatter. Valcke, francez de origine, este un apropiat al presedintelui FIFA si a fost numit in functia de secretar general al federatiei mondiale de fotbal in 2007, la recomandarea lui Blatter. De altfel, cei doi si-au strans mainile in semn de multumire dupa ce Blatter a fost reales in functia de presedinte al FIFA, in urma cu cateva zile.

Procurorii americani acuza guvernul Africii de Sud ca ar fi platit 10 milioane de dolari drept mita catre Jack Warner, fostul presedinte al Confederatiei de fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe (CONCACAF), dar si catre alti oficiali, pentru ca acestia sa voteze pentru organizarea Cupei in Africa de Sud, in 2010. Mita ar fi fost data sub forma unor "ajutoare" catre "diaspora din Africa". Procurorii americani mai sustin ca, atunci cand Africa de Sud nu a putut sa platească banii direct lui Warner, "un inalt oficial FIFA" a ordonat ca platile sa fie efectuate din conturile FIFA. Jérôme Valcke neaga faptul ca el ar fi acel "inalt oficial FIFA" si a declarat pentru New York Times ca el nu avea autoritatea de a da ordinul de plata.

Jérôme Valcke nu a fost inca acuzat de nimic si nici autoritatile americane nu au indicat numele sau in mod public.

Jack Warner, fostul presedinte al Confederatiei de fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe (CONCACAF), considera ca acuzatiile lansate de Statele Unite impotriva mai multor conducatori ai FIFA sunt "personale", dupa ce americanii au esuat in tentativa de a obtine dreptul de organizare a Cupei Mondiale din 2022, incredintata Qatarului. "Americanii au incercat sa faca rau FIFA dupa ce nu au obtinut (organizarea) Cupei Mondiale 2022. De fapt, e ceva personal", a asigurat Warner in cursul unei conferinte de presa sustinuta la Port of Spain.

Fondator al Partidului Liberal Independent (PLL, de opozitie) din Trinidad-Tobago, fostul oficial al FIFA a parut in fata ziaristilor alaturi de responsabili ai formatiunii sale si a acuzat, totodata, guvernul tarii sale ca l-a arestat din motive politice. Jack Warner a fost plasat in detentie timp de 24 de ore, dupa ce s-a prezentat de buna voie, miercuri, in fata serviciilor anti-frauda din Trinidad-Tobago si a politiei locale. El a fost eliberat dupa ce a platit o cautiune de aproximativ 400.000 dolari.

Justitia urmeaza sa ia o decizie, probabil in cursul lunii iulie, in legatura cu cerea de extradare formulata de autoritatile americana, care ancheteaza fapte de coruptie din cadrul Federatiei Internationale de Fotbal.

Ministerul american al Justitiei, care a inculpat 14 responsabili si parteneri ai FIFA, intre care si Jack Warner, a anuntat ca acest fost membru al Comitetului executiv al FIFA ar fi solicitat si obtinut mita in cadrul proceselor de atribuire a Cupelor Mondiale din 1998 si 2010. In actul de acuzare, publicat miercuri, se arata ca guvernul sud-african si comitetul de candidatura pentru CM 2010 ar fi varsat 10 milioane de dolari catre Jack Warner, in schimbul a trei voturi in favoarea Africii de Sud, tara care a si obtinut, in final, dreptul de a organiza competitia respectiva.

Sapte responsabili ai FIFA acuzati de coruptie au fost arestati miercuri in Elvetia, la cererea justitiei din Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO