Netanyahu critică presiunile internaţionale referitoare la operaţiunile militare israeliene
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins joi presiunile internaţionale legate de operaţiunile armatei sale, într-un scurt comunicat emis după o reuniune de evaluare a situaţiei de securitate în ţară, scrie agenţia EFE.
Efortul militar israelian, afirmă Netanyahu, "se desfăşoară în mijlocul unei complicate presiuni internaţionale". "Dar vă pot garanta un lucru (...), vom schimba această realitate", mai spune premierul israelian în mesajul său.
El menţionează în continuare că Israelul se confruntă cu o situaţie dificilă "pe multe fronturi", respectiv în sud, în Fâşia Gaza, unde continuă ofensiva contra grupării Hamas, în nord, unde armata israeliană are zilnic schimburi de focuri cu Hezbollahul libanez, precum şi în centrul ţării odată cu intensificarea violenţelor în Cisiordania.
Acest scurt comunicat este singura reacţie de joi a guvernului israelian faţă de diferitele declaraţii ce intensifică presiunea internaţională asupra Israelului, deşi de obicei membrii guvernului israelian răspund destul de rapid declaraţiilor de acest fel.
Într-una dintre acestea, liderii din 16 ţări au sprijinit joi mai devreme iniţiativa preşedintelui american Joe Biden privind încetarea focului în Fâşia Hamas şi au îndemnat Israelul şi gruparea palestiniană Hamas să o accepte.
"A sosit momentul ca acest război să se încheie şi acest acord este un punct de plecare necesar", a transmis Casa Albă într-un comunicat comun semnat de Joe Biden şi de alţi 16 lideri, din Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Serbia, Spania şi Thailanda.
"În acest moment decisiv, îndemnăm liderii Israelului şi pe cei ai Hamas să facă ultimele compromisuri necesare pentru încheierea unui acord şi sprijinirea familiilor ostaticilor noştri, precum şi a celor aflaţi de ambele părţi ale acestui teribil conflict, inclusiv a populaţiei civile", se arată în declaraţie.
Planul anunţat vineri seară de preşedintele american - o foaie de parcurs propusă, potrivit lui Biden, de Israel - prevede într-o primă etapă o încetare a focului de şase săptămâni însoţită de retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi de Hamas (femeile şi cei bolnavi) şi a prizonierilor palestinieni, iar în a doua etapă, ale cărei detalii rămân să fie stabilite, ar urma o încetare a focului permanentă şi eliberarea tuturor ostaticilor.
Premierul Netanyahu a declarat luni că propunerea preşedintelui american este incompletă. "Afirmaţia conform căreia am convenit o încetare a focului fără să fie îndeplinite condiţiile noastre nu este corectă", a reacţionat premierul israelian, care a precizat că susţine doar un armistiţiu temporar pentru eliberarea ostaticilor.
La rândul ei, mişcarea Hamas a estimat că "un acord care nu include explicit o încetare a focului permanentă nu are niciun sens".
În acest timp continuă negocierile dintre Israel şi Hamas, mediate de Qatar, Egipt şi SUA şi care au ca obiective principale încetarea focului în Fâşia Gaza, după opt luni de război sângeros, şi eliberarea ostaticilor capturaţi de Hamas în incursiunea armată din 7 octombrie în sudul Israelului.